L'IBEX acaba la setmana torturat per la crisi a Catalunya

Alta incertesa política a Espanya fins a la data establerta per al referèndum

  • L'amenaça de Corea del Nord ha tornat a revifar aquest divendres
  • Theresa May ha demanat dos anys de transició fins que el Brexit es faci efectiu
Nieves Amigo / César Vidal
Bolsamania | 22 set, 2017 09:57 - Actualitzat: 18:10
broker637

L'b segueix caut i 'poruc'. El que pugui passar la setmana que ve a Catalunya i el que ha succeït ja tenen el selectiu espanyol totalment 'encotillat'. Aquest divendres, ha pujat un 0,08%, fins a 10.305 punts i ha tancat la setmana amb caigudes del 0,1%. El fet que Corea del Nord hagi tornat a amenaçar amb llançar una bomba d'hidrogen tampoc ajuda, mentre Theresa May ha mostrat les 'cartes' de Regne Unit per negociar el Brexit amb la Unió Europea.

IBEX 35
11.435,700
  • -0,28%-31,60
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.399,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 23/12/24

El valor més alcista de l'IBEX ha estat Abertis (+2,00%), que ha celebrat l'entrada del fons d'inversió britànic TCI en el seu capital. L'inversor Christopher Hohn, que ha obtingut grandíssims beneficis en Aena, ha comprat l'1% d'Abertis en plena OPA d'Atlantia i mentre ACS prepara una contraopa. Els títols d'Abertis han tancat als 17,37 euros, molt per sobre dels 16,50 euros oferts pel grup italià.

Altres valors alcistes de l’IBEX han estat Meliá Hotels (+1,20%) i Mapfre (+0,85%). Entre els grans títols, Santander ha pujat un 0,81%, Repsol, un 0,49% i BBVA, un 0,04%. Inditex ha baixat un 0,28%, Telefónica, un 0,3% i Iberdrola, un 0,67%. Els valors més baixistes de l'índex han estat Arcelor Mittal (-1,77%), Técnicas Reunidas (-1,66%) i Siemens Gamesa (-1,60%), que segueix amb el seu particular calvari borsari.

A l'escenari geopolític, Corea del Nord ha amenaçat amb llançar una bomba d'hidrogen al Pacífic com a resposta al discurs de Donald Trump davant l'Assemblea de Nacions Unides en què va parlar de "destruir totalment" Corea del Nord si no cessa amb el seu programa nuclear. Enmig de tot això, el president dels EUA va assegurar aquest dijous que el Banc Central de la Xina ha ordenat a les entitats financeres del país deixar de fer negocis amb Corea del Nord. Lluny de remetre, la crisi de Corea del Nord continua molt 'viva' i els mercats ho segueixen notant.

A nivell nacional, la tensió entre Catalunya i l’Estat és el principal motiu d'incertesa. La setmana que ve serà la del famós referèndum il·legal (el diumenge, 1 d'octubre). En general, els analistes esperen que la tensió segueixi creixent a mesura que s'acosta aquesta data, de manera que l'índex espanyol podria patir més durant les pròximes cinc jornades. De moment, la prima de risc d'Espanya es manté tranquil·la en nivells de 118 punts i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es manté a l’1,60%.

Per la seva banda, la primera ministra britànica, Theresa May, ha assenyalat en un discurs molt esperat, pronunciat a la ciutat italiana de Florència, que el Regne Unit seguirà contribuint al pressupost de la Unió Europea fins al 2020. A canvi, May ha demanat un estatut econòmic especial amb la UE i un procés transitori de dos anys perquè les noves condicions entri en vigor (fins el 2021) després del Brexit, previst per 2019. Després de les seves paraules, la lliura cau un 0,7%, fins a 1,3507 dòlars.

A Alemanya, la cancellera Angela Merkel ha instat els alemanys a dirigir-se a les urnes el diumenge, a causa de les preocupacions per la baixa participació. Merkel és la clara favorita per guanyar aquests comicis i les borses cotitzaran dilluns aquest resultat electoral.

Quant a les dades del dia, els PMI manufacturers i serveis han sortit a Europa millor del que s'esperava. A la Zona Euro, l'activitat s'ha impulsat al setembre fins a màxims de quatre mesos. A més, aquest divendres també s'ha celebrat una reunió entre els membres de l'OPEP i els grans productors 'no-OPEP'. La conclusió és que les retallades de producció compromesos fins a març de 2018 estan acabant amb l'excés d'oferta al mercat. El barril Brent rebota un 0,5% i s'acosta als 57 dòlars.

Pel que fa a l’anàlisi tècnica, no ha canviat res. L'IBEX segueix dins del rang comprès entre els 10.290 punts com a suport i els 10.400 punts com a resistència. José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía', comenta que "seguim en zona de ningú", a l'espera que l'índex decideixi trencar el suport, fet que obriria la porta a un tram baixista; o per contra, superi la resistència esmentada, fet que provocaria un ral·li de curt termini a la borsa espanyola.

contador