El selectiu espanyol cotitza en vermell aquest divendres...
'Alerta vermella' en l'Ibex 35. L'augment de tensió i amenaces entre Corea del Nord i Estats Units està arrossegant al selectiu espanyol, que aquest divendres cau entorn de l'1,5% a mitja sessió fins al nivell dels 10.300 punts. A més, el principal índex espanyol acumula una caiguda del 3,5% aquesta setmana i deixa enrere el suport més immediat dels 10.370 punts.
Tots els valors del selectiu cotitzen en vermell. Arcelormittal i Acerinox es desplomen entorn del 4% i encapçalen les pèrdues. Els principals 'blue xips' de l'índex també sofreixen amb reculades del 2% per Telefónica i del 1% per Inditex, mentre que els bancs cedeixen més del 1%, incloent Santander i BBVA.
La dinàmica és generalitzada en la renda variable europea -i en la resta del món-. A mitja sessió d'aquest divendres, el FTSE britànic i el CAC francès retrocedeixen entorn del punt percentual. A l'altre costat de l'Atlàntic, Wall Street va córrer aquest dijous la mateixa sort, especialment per a les tecnològiques: el Nasdaq es va desplomar un 2,13% fins a mínims de tres mesos, en la vespra del 30º aniversari de l'arribada d'Alan Greenspan a la Reserva Federal (Fed), que es compleix avui.
L'escalada de tensió entre Washington i Pionyang copeja als mercats. La letargia de juliol i la primera setmana d'agost, amb un repunt alcista a principis d'aquesta setmana, han donat pas en la renda variable a dues sessions d'ona de vendes a mesura que s'endureixen les declaracions de Donald Trump i de l'alt comandament del règim de Corea del Nord.
La confrontació dialèctica ha continuat després del tancament del mercat d'aquest dijous. Corea del Nord ha insistit en la possibilitat que ataqui l'illa de Guam, important enclavament militar en el Pacífic d'Estats Units, mentre que Trump ha insistit que si Corea del Nord fa alguna cosa, "es trobarà amb el mai vist", a més d'afirmar que "potser, el seu advertiment no va anar prou dura", després de prometre "fúria i foc". Això es tradueix en incertesa i volatilitat: el VIX es dispara més d'un 4% fins a fregar els 17 punts, el nivell més alt des de novembre, quan Trump va guanyar les eleccions enfront d'Hillary Clinton, encara que encara segueix molt lluny d'escalades anteriors com el 24 de juny, després del Brexit, quan va aconseguir els 25,76 punts.
Aquest sentiment negatiu s'ha vist reflectit aquesta nit a Àsia, on el Xangai Composite xinès cedeix un 1,5%, el Hang Seng d'Hong Kong un 2%, el ASX australià un 1,4% i el Kospi coreà un 1,8%. Mentre que la Borsa de Tòquio va romandre tancada per festiu a Japó. L'ona de vendes ha estat el nexe comú a Europa, Estats Units i Àsia davant l'enduriment de la retòrica entre Trump i l'Executiu de Kim Jong-un.
L'euro/dòlar cotitza amb lleus reculades, al caient dels 1,176 dòlars. Mentre que al mercat de matèries primeres, el petroli cau prop del mig punt percentual, amb el Brent en els 51,7 dòlars. El cru estén els seus descensos després de la publicació aquest dijous de l'informe mensual de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), que va reflectir un augment de la producció fins al seu nivell més alt de l'any, tot el contrari que el seu membre Veneçuela, que la va baixar fins a mínims de 30 anys enmig de la seva crisi.
Al mercat secundari de deute, el bo espanyol a 10 anys es mou amb una rendibilitat de l'1,44%. La rendibilitat del 'bund' alemany descendeix per sota del 0,4% davant la compra d'actius refugi, mentre que la del bo japonès baixa al 0,059%. A Estats Units, els bons cotitzen amb una tornada lleument inferior al 2,2%, la rendibilitat més reduïda des de juny.
És Espanya també s'ha conegut aquest divendres les dades de l'IPC de juliol. La inflació es va mantenir en l'1,5% interanual, igual que al juny. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha confirmat la dada, en línia amb l'anticipat fa dues setmanes. Però a diferència del mes anterior, aquesta vegada l'impuls arriba per la pròpia inflació subjacent, que puja dues dècimes fins a l'1,4% interanual, màxims des de 2013. Aquest indicador es queda a una desena de l'IPC general, alguna cosa que no passava des que es van desenganxar al desembre, després que al novembre tots dos indicadors se situessin en el 0,7%. Així mateix, s'ha publicat la dada d'IPC definitiu a Alemanya, que es queda en l'1,7%, però també augmenta la inflació subjacent. En aquest cas, una desena més fins a l'1,7%.