L'informe d'ocupació mostra que els EUA va crear 222.000 llocs de treball no agrícoles al juny
L'IBEX 35 ha caigut aquest divendres un 0,09% i tanca la setmana pràcticament pla amb un augment del 0,43% als 10.488 punts. Al final s'ha confirmat que han estat cinc sessions de transició, molt marcades pel festiu als Estats Units i de les quals cal destacar, fonamentalment, l'ampliació de capital de Santander. Els drets del banc s'han deixat un 8,65% mentre que les accions s'han deixat un 1,14%.
L'IBEX ha demostrat aquesta setmana estar en "un no viure”, debatent-se entre trencar suports al nivell dels 10.380 punts o rebotar, cosa que no ha aconseguit fer aquest divendres penalitzat pel negatiu tancament de la sessió passada a Wall Street.
Entre les accions més destacades de la sessió es troben les d'Acciona que han pujat un 1,88%, acompanyat d'Amadeus a l’1,60% i IAG a l’1,51%. Per la seva banda, els títols més baixistes han estat els de Mediaset amb un descens del 2,51%, després que JP Morgan rebaixés ahir el seu preu objectiu, seguit de Caixabank amb un descens de l’1,89% i Gamesa amb un retrocés de l’1,46%.
Entre els 'pesos pesats' del selectiu espanyol ha destacat Telefónica amb un augment del 0,49%, Inditex amb una pujada del 0,30%, BBVA al 0,13%, mentre que el Iberdrola s'ha deixat un 0,09 %.
Les accions de DIA també han caigut un 1,09%, arrossegades per Carrefour, que al seu torn s'ha deixat un 4,62% al CAC 40 francès després de publicar unes xifres de vendes del segon trimestre i primer semestre que no han agradat.
Pel que fa a la gran dada macroeconòmica del dia, l'informe d'ocupació dels Estats Units publicat aquest divendres, reflecteix una creació neta de 222.000 llocs de treball no agrícoles, molt per sobre dels 179.000 projectats pel consens d'analistes i dels 158.000 llocs de treball de maig. Per la seva banda, la taxa d'atur es va elevar una dècima al juny fins al 4,4%, enfront de la projecció dels experts que recull 'Reuters', que apuntaven que es mantindria constant al 4,3%. El total de desocupats va arribar als 7.056.000 de persones.
Per la resta, tota l'atenció polític-econòmica està centrada en la cimera del G-20 d'Hamburg, on Donald Trump, president dels Estats Units, i Angela Merkel, cancellera alemanya, es veuen de nou les cares. A més, el president dels EUA, Donald Trump, i el líder rus, Vladímir Putin, s'han saludat aquest divendres per primera vegada a l'inici de la cimera del G-20 a Hamburg, abans que els dos mandataris mantinguin la seva primera trobada oficial. Tothom està pendent d'aquesta trobada, després que Trump hagi acusat d'ingerència Rússia en el conflicte d'Ucraïna i en les eleccions americanes. El mandatari nord-americà va reconèixer aquest dijous que Rússia va poder haver interferit en les eleccions de novembre de 2016.
Els experts de Barclays han advertit que "la política no ha de espatllar la festa del creixement econòmic a Espanya". Tot això ha portat els experts de Barclays a revisar les seves estimacions de creixement del PIB del segon i tercer trimestre. "Ara preveiem que l'activitat econòmica espanyola augmenti un 3,2% el 2017 enfront del 3% anterior (el tercer any consecutiu per sobre del 3%)", assenyalen aquests analistes.
Pel que fa als riscos polítics, des de Barclays reconeixen que no estan "massa preocupats pel referèndum català" i esperen que el Parlament aprovi els Pressupostos de 2018 abans de final d'any.
Per la seva banda, Benoit Coeuré, membre del Consell Executiu del Banc Central Europeu (BCE), va dir aquest divendres en una entrevista que la recuperació finalment ha arribat a la zona euro. No obstant això, va afegir que seria prudent per al banc central no abaixar la guàrdia perquè la recuperació actual és principalment cíclica.
Al mercat de matèries primeres, el preu del petroli cau amb força a aquestes hores (-3%) després de les dades d'inventaris als Estats Units, que van mostrar un increment en la producció.
Quant a l'anàlisi tècnic, José María Rodríguez, apunta que "tanquem la setmana pràcticament plans, amb la incògnita de saber si les borses europees acabaran omplint els buits alcistes de finals d'abril. Forat que pràcticament ha emplenat l'IBEX 35. Per tant es pot dir que les espases segueixen en tots els luxes. El problema amb què ens trobem és que si només ens fixem en l'IBEX 35 es podria apostar per un imminent rebot, però si mirem a la resta dels nostres veïns europeus dóna la sensació que encara els pot quedar una última 'fuetada' baixista abans d'intentar construir algun sòl de mercat des del qual intentar reestructurar l'alça".
"En qualsevol cas seguim parlant d'un ampli moviment lateral-baixista que dura més de dos mesos i que simplement estaria ajustant/drenant les importants pujades acumulades en l'any. Mentre aquest moviment lateral ens avorreix i en ocasions ens desespera, per com n’és d’erràtica, la veritat és que els importants nivells de 'sobrecompra' setmanals s'estan relaxant considerablement. Preparant d'aquesta manera el que pot ser el sòl de mercat des del qual sortirà amb força a l'alça durant propers mesos ", explica Rodríguez.