Torres (BBVA) avisa de l'impacte en els títols de Sabadell si no surt l'OPA i reitera que no la milloraran

Diu que l'actual preu de les accions de Sabadell "està molt recolzat" per l'oferta

Álvaro Estévez
Bolsamania | 17 set, 2024 15:11 - Actualitzat: 15:11
ep el presidente de bbva carlos torres c junto al presidente de esade alumni daniel sanchez i y el
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

El president de BBVA, Carlos Torres Vila, ha apuntat que els accionistes de Banc Sabadell han de tenir en compte "què passa amb el valor de les seves accions" si l'Oferta Pública d'Adquisició (OPA) "no tira endavant", ja que l'actual preu del banc català "està molt recolzat" per la proposta de BBVA.

BBVA
9,302
  • -0,77%-0,07
  • Max: 9,32
  • Min: 9,13
  • Volume: -
  • MM 200 : 9,39
17:35 20/12/24
Banco Sabadell
1,845
  • -1,21%-0,02
  • Max: 1,86
  • Min: 1,82
  • Volume: -
  • MM 200 : 1,75
17:35 20/12/24

"Si un mira les cotitzacions de les dues entitats, des de la presentació de l'oferta estan completament correlacionades", ha afirmat durant la seva intervenció als Matins Esade després de ser preguntat sobre la prima del 2% que rebrien els accionistes de Sabadell.

Aquesta circumstància, ha explicat Torres, fa que el BBVA no tingui "cap intenció" d'augmentar l'oferta presentada als accionistes, ja que "el preu de Sabadell s'hauria d'acostar molt al de l'oferta, cosa que reflecteix que l'oferta és sòlida i que el valor de Sabadell està recolzat per la nostra proposta”. De fet, el president de l'entitat basca ha recordat que, a l'hora de presentar l'oferta, la prima era del 50% respecte a la cotització mitjana dels tres mesos anteriors.

Alhora, Torres ha subratllat que "l'última paraula la tindran els accionistes de Banc Sabadell, a qui se'ls ha fet una oferta molt atractiva" i confia que els accionistes de Sabadell acceptin l'"extraordinària" proposta presentada per BBVA.

En concret, l'executiu ha ressaltat que, gràcies a les "substancials" sinèrgies, els accionistes de Banc Sabadell obtindrien en l'entitat combinada un benefici per acció (BPA) un 27% superior al que s'aconsegueix en cas que l'entitat mantingués el seu camí en solitari, segons càlculs basats en el consens d'analistes per a les dues entitats.

El president de BBVA també ha indicat que el seu banc vol créixer al mercat espanyol, que és "molt atractiu per invertir-hi", i ha ressaltat la complementarietat de negocis amb Banc Sabadell, la possible unió del qual "és una clara aposta per les pimes" i "per Catalunya i pel País Valencià, que és on Banc Sabadell té una presència rellevant".

NEGA LA DISMINUCIÓ DEL CRÈDIT

D'altra banda, Torres ha negat que una fusió entre les dues entitats repercuteixi en una disminució del crèdit, ja que tampoc no s'ha produït aquest escenari en operacions recents.

De fet, el president de BBVA ha afirmat que el que ha passat és tot al contrari: un increment del crèdit al sistema el primer any després de la fusió.

"Volem potenciar el negoci. Quin sentit hauria de voler fusionar-se amb Banc Sabadell per després reduir-ne la mida?", ha indicat Vila.

Sobre la concentració al sector bancari posterior a la fusió, el president de BBVA ha descartat que aquesta operació tingui problemes de competència, atès que "portarà a la creació d'una entitat més petita que altres fusions anteriors" que han estat autoritzades per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

El president del BBVA ha indicat que el regulador "està seguint la mateixa metodologia que en operacions anteriors, que s'han resolt en fase 1 i no han comportat cap problema a nivell de competència". A més, ha recordat que l'anàlisi de la competència s'ha de fer a nivell nacional perquè les estratègies de negoci no es fixen a nivell regional, sinó nacional.

En aquest sentit, Torres ha apuntat que "el calendari s'ha anat complint d'acord amb allò previst". En primer lloc, el banc va rebre "un suport aclaparador" dels accionistes de BBVA amb un 96% de vots a favor de l'ampliació de capital i, després, va arribar el vistiplau de l'autoritat supervisora ​​britànica i del Banc Central Europeu (BCE). Cap endavant, ha apuntat Torres, “queden fonamentalment tres fites: l'autorització per part de la CNMC i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), i el més important de tots, la decisió de cada accionista de Banc Sabadell, que són els propietaris de l'entitat, sobre què vol fer amb les seves accions".

"Fins i tot si mirem les quotes de mercat locals, no hi ha cap territori a Espanya on l'entitat combinada resultant de la fusió de BBVA i Sabadell tingui una quota de mercat més gran que la d'altres entitats que ja s'han fusionat, com a Castella i Lleó, Galícia, o el País Basc", ha afirmat.

D'altra banda, el president de BBVA ha recalcat la necessitat que els bancs europeus guanyin mida per diluir els costos fixos en tecnologia entre una base de clients més gran. Segons la seva opinió, és imperatiu que “els bancs europeus busquem escala per poder competir”, ja que actualment no hi ha cap banc europeu entre les principals 20 entitats financeres del món per capitalització borsària.

"Aquesta és una de les raons que ens fa proposar l'oferta de compra als accionistes de Banc Sabadell: la recerca d'escala per ser més eficients", ha afegit Torres.

contador