Tímid rebot a Wall Street després de la seva caiguda fins a mínims anuals

Els parquets se segueixen ressentint pel missatge més agressiu de la Fed

César Vidal
Bolsamania | 21 des, 2018 16:24
wall street cartel pixabay portada
Pixabay

DOW JONES

44.296,510

22:46 22/11/24
0,97%
426,16

Wall Street registra un tímid rebot després de la seva caiguda fins a mínims anuals, després del missatge llançat per la Reserva Federal dels EUA (Fed) aquest dimecres, que no va agradar als inversors.

Els índexs novaiorquesos, sense comptar les suaus compres d'aquest divendres, registren pèrdues setmanals superiors al 5%, que han augmentat de manera important la correcció des de màxims històrics. Per exemple, el Nasdaq va arribar a desplomar aquest dijous més d'un 20% des del seu rècord del passat 3 d'octubre, encara que al final va reduir aquesta caiguda fins al 19,7%. En qualsevol cas, la correcció de la Borsa de Nova York ja ha arribat a nivells de caiguda importants.

ELS MISSATGES DE LA FED

La Fed va decidir seguir endavant amb la quarta pujada dels interessos de 2018 (la novena des que va començar el cicle de pujades el 2015), i va elevar els interessos fins al 2,25% -2,50%, just la part baixa de la forquilla del 2,5% al ​​3,5% i que el banc central considera neutral per als tipus (és a dir, no estimulen, però tampoc restringeixen l'activitat econòmica).

A més, el comunicat va ser més agressiu del que es preveia. Molts analistes anticipaven que la referència a la necessitat de "pujades graduals dels interessos" anava a ser eliminada i substituïda per alguna referència més explícita a l'evolució de les dades econòmiques.

No obstant això, l'únic canvi va ser incloure per davant que seran necessaris "algunes pujades graduals dels interessos" si les dades econòmiques ho justifiquen. "Per primera vegada des de 2008, els tipus d'interès són més alts que la inflació subjacent i estan tot just per sota del rang de les estimacions dels membres de la Fed sobre la taxa de llarg termini (2,5% a 35%)", afirmen els experts de Berenberg. "Després de deu anys d'una política molt acomodatícia, la Fed finalment s'està acostant a una posició neutral", afegeixen.

LA REDUCCIÓ DEL BALANÇ

I finalment, el mercat va augmentar de manera significativa la seva caiguda quan Powell va comentar en roda de premsa que la Fed mantenia en mode "pilot automàtic" la reducció del seu balanç, que el 2019 aprimarà en 600.000 milions de dòlars.

Un estudi de la Reserva Federal de Boston ha calculat que aquesta retirada de liquiditat, mai abans realitzada en la història perquè mai abans s'havia injectat tanta liquiditat al sistema com després de la crisi de 2008, equival a tres pujades de tipus en analitzar el seu impacte en les condicions financeres dels EUA.

Els inversors han començat a percebre que, a més de reduir les pujades de tipus, la Fed hauria de reduir el ritme d'aprimament del seu balanç per no afectar el creixement econòmic. El mercat tem que aquest enduriment monetari i la retirada de liquiditat, al costat de les tensions comercials amb la Xina i el final de l'impacte positiu de les rebaixes d'impostos, acabin provocant una brusca frenada econòmica.

Des de Berenberg, destaquen que la Fed "no ha realitzat cap esment sobre l'objectiu per a la grandària final del seu balanç", que actualment es troba en 3,9 bilions de dòlars. Aquests analistes destaquen que "la política sobre el balanç centrarà l'atenció en major mesura l'any que ve perquè la Fed tornarà a avaluar el seu marc operatiu".

EMPRESES

A nivell empresarial, el clar guanyador de la sessió és Nike, que es dispara un 8% al Dow Jones després de presentar uns resultats trimestrals que han estat molt ben rebuts pel mercat.

DADES ECONÒMIQUES I ALTRES MERCATS

Al front de dades macroeconòmiques, el PIB del tercer trimestre s'ha revisat lleugerament a la baixa als EUA fins al 3,4% des del 3,5%, encara que el que preocupa als inversors és una frenada econòmica més gran del que s'esperava durant el 2019.

En aquest sentit, les comandes de béns duradors del mes de novembre van pujar un 0,8%, la meitat del que s'esperava. Excloent-ne la partida més volàtil d'automòbils, les comandes van baixar un 0,3%, enfront de la pujada esperada del 0,2%.

Per la seva banda, al mercat de matèries primeres, el petroli cedeix terreny. El barril West Texas, referència als EUA, cau un 0,5%, fins als 45,64 dòlars. Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,33%, fins als 1,1409 dòlars. I al mercat de deute, el diferencial entre els rendiments dels bons a 10 i 2 anys es manté en 12 punts bàsics.

Els inversors temen que aquest diferencial s'inverteixi a favor del bo a 2 anys, un fet que ha anticipat les últimes recessions als EUA i que preocupa al mercat, tot i que la Fed ha comentat que aquesta vegada serà diferent.

Finalment, els experts de Link Securities destaquen que "aquesta nit amb gairebé tota probabilitat part del Govern Federal nord-americana haurà de tancar per falta de finançament", la qual cosa tampoc és positiu per al sentiment del mercat.

contador