La Covid-19 ha augmentat la morositat dels crèdits hipotecaris
'Déjà vu' a Wall Street. Amb la Covid-19, el parquet nord-americà reviu 'The Big Short', la gran aposta contra el mercat immobiliari que relata el famós llibre de Michael Lewis i que es va portar posteriorment al cinema, amb Christian Bale i Brad Pitt com a protagonistes. La història es repeteix, encara que aquesta vegada són un nombre de fons baixistes els que s'omplen les butxaques amb la caiguda dels bons immobiliaris.
Aquests fons portaven posicionats en curt des de març de 2017, però no es van decantar per hipoteques d'alt risc, com va fer l'inversor Michael Burry al 2005, sinó per préstecs concedits a centres comercials. La seva expectativa era que el creixement del comerç electrònic provoqués una ona d'impagaments per part del comerç minorista. Finalment, amb la pandèmia del coronavirus, els seus guanys s'han disparat abans del que es preveia.
És necessari puntualitzar que, als Estats Units, el normal és que els bancs no es quedin els préstecs al seu balanç, sinó que els venguin i cotitzin al mercat en forma de bons. A Wall Street existeixen índexs especialitzats que recullen la negociació d'aquests bons, sobre els quals els inversors poden apostar a l'alça o a la baixa. El CMBX 6 n'és un exemple, un índex de derivats per apostar pel futur del comerç minorista al país.
El CMBX 6 està vinculat al deute emès al 2012 per centres comercials que ara tenen dificultats per retornar els diners. Algun d'aquests són gestionat per JC Penney, una cadena de botigues que s'ha declarat en fallida. En successos com aquest, s'incrementen les expectatives d'incompliment del pagament dels préstecs hipotecaris, provocant caigudes a l'índex de més del 30% des que va començar 2020 i alimentant així els comptes dels fons baixistes.
Però no sols perdran gran part del seu valor els bons de centres comercials, sinó que la Covid està fent trontollar tot el sector immobiliari nprd-americà. Especialment als hotels, que porten tancats durant tota la pandèmia i que no han obtingut pràcticament cap ingrés, incrementant el risc d'impagament del seu deute. També les oficines, on el canvi de tendència cap al teletreball està provocant una fugida de la inversió i una brusca caiguda de la facturació als espais de 'coworking'.
ELS IMPAGAMENTS CONTINUARAN AUGMENTANT
Des de Morgan Stanley adverteixen que una quarta part de tots els valors recolzats per hipoteques comercials als EUA podrien estar a la vora de l'incompliment. De fet, la morositat va augmentar notablement a l'abril, amb 66 préstecs que feien un total de 1.000 milions de dòlars, exercint una enorme pressió a la baixa sobre gairebé totes les classes d'actius vinculats al 'real estate' nord-americà.
En total, 324 préstecs amb un saldo total de 4.800 milions estan actualment en mora al país nord-americà, una dada històrica. I la previsió és que augmenti un 5% al maig. Convé matisar que parlem de crèdit morós quan no es pot pagar durant dos mesos consecutius. En cas que només sigui un mes, es classifica com "endarrerit però dins del període de gràcia".
Des de Fitch consideren que aquesta complicada situació empitjorarà encara més. Basant-se en les seves pròpies dades, afirmen que el 26% del deute hipotecari pendent ha preguntat sobre la suspensió de pagaments aquestes últimes setmanes, la qual cosa suposaria un augment sense precedents. No es van assolir xifres similars ni durant la crisi financera de 2008, quan la morositat i les execucions hipotecàries del deute van arribar a un màxim del 9% al juliol de 2011.