Tercera jornada de fortes caigudes a Wall Street: la por persisteix després del repunt de l'IPC

El consens esperava un repunt de l'IPC general fins al 3,6% en taxa interanual

César Vidal
Bolsamania | 12 mai, 2021 19:38
sectores inflacion

Wall Street continua venent després de dues jornades de pèrdues i després de conèixer una de les dades clau de la setmana: l'IPC dels Estats Units del mes d'abril. Els analistes expliquen la recollida de beneficis dels últims dies pel temor d'un repunt dels preus més gran del previst, que finalment sí que s'ha confirmat. Però la veritat és que, per ara, no deixa de ser una petita correcció tècnica des de màxims històrics.

NASDAQ 100
21.289,154
  • 0,85%178,65
  • Max: 21.540,32
  • Min: 20.913,72
  • Volume: -
  • MM 200 : 19.405,69
23:16 20/12/24

Bona prova d'això és el Nasdaq, que va arribar a caure més d'un 2%, però va tancar pràcticament pla, mentre el Dow Jones va caure més de l'1%, durant la seva jornada més baixista des de febrer. El selectiu tecnològic es desploma més d'un 2% aquest dimecres, mentre el Dow tot just cedeix un 1% i l'S&P 500 a prop d'un 1,3%.

En qualsevol cas, l'Índex de Preus a l'Consum (IPC) s'ha disparat fins al 4,2% interanual a l'abril, en la seva major pujada mensual des de setembre de 2008. Els preus van augmentar molt més del que s'esperava per la reobertura de l'economia, cosa que alimenta els temors d'un període prolongat de major inflació.

El consens esperava un repunt interanual l'IPC general fins al 3,6% per l'efecte base enfront del mateix mes del 2020 (en ple confinament mundial), mentre l'IPC subjacent, que exclou aliments i energia, s'ha disparat fins al 3%, molt per sobre del 2,3% pronosticat, en la seva major pujada mensual des de 1982.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

Els analistes de Pantheon Macroeconomics comenten que "la Fed no va a entrar en pànic" per aquestes dades, condicionats en gran part per la pujada dels cotxes usats, "però aquest informe deixa ben clar que la pujada dels preus per la reobertura és real. Ja no és un pronòstic i s'acosten nous augments considerables".

Segons la seva valoració, l'atenció del mercat va a centrar-se en "si les expectatives d'inflació romandran ancorades", tal com espera la Fed. "Si això no és així, tot dependrà del que passi amb el creixement dels salaris", que ja van mostrar una pujada més gran del que s'esperava a l'abril.

En qualsevol cas, les dades publicades fins al moment augmenten la pressió sobre la Fed i li deixen "poc marge de maniobra si vol mantenir el seu pronòstic que no hi haurà pujades de tipus fins després de 2023". En la seva opinió, això "serà impossible", de manera que esperen que comenci a reduir les seves compres d'actius "a final d'any" i que pugi els tipus "a partir del segon semestre del 2022".

Ben Laidler, estrateg de mercats d'eToro apunta que les dades publicades impulsaran "les expectatives d'un enduriment de la política monetària de la Fed abans del previst, l'augment dels rendiments dels bons a llarg termini i l'acceleració de la rotació de els inversors, que s'allunyaran de el sector tecnològic d'alt rendiment i es dirigiran cap als productes cíclics i de valor. També és probable que vegem una major incertesa i volatilitat als mercats, sobretot després dels guanys de dos dígits de la renda variable ja vistes aquest any".

En aquest sentit, segons publica Bolsamanía, els analistes de Bank of America afirmen que els mercats segueixen sent "fràgils i excessivament dependents" de la Reserva Federal (Fed), mentre el banc central mostra una "confiança dogmàtica i sospitosa" en què la inflació no es tornarà problemàtica.

En la seva opinió, "és probable que els mercats hagin de caminar per la corda fluixa durant l'estiu, evitant tant els riscos de sobreescalfament com la possibilitat que la immunitat de ramat segueixi sent difícil d'aconseguir".

A l'agenda econòmica dels pròxims dies, dijous es publicaran les dades d'atur setmanal; i el divendres atents a les vendes al detall d'abril i la confiança al consumidor de la Universitat de Michigan preliminar de maig.

Sobre el sector tecnològic, David Kostin, estrateg en cap de Goldman Sachs, ha comentat que "amb l'excepció de Microsoft; Facebook, Amazon, Apple, Microsoft i Alphabet enfronten una llarga llista de batalles legals i investigacions sobre el seu poder de mercat i pràctiques competitives que van des de litigis comercials fins judicis antimonopoli de el Departament de Justícia i la Comissió Federal de Comerç".

A més, els EUA segueix treballant per recuperar el subministrament d'un dels seus principals oleoductes, que va ser atacat el cap de setmana per un grup de pirates informàtics anomenat Darkside.

I per anàlisi tècnica, el Nasdaq ha rebotat al cèntim des del buit (suport) alcista de la sessió de l'1 d'abril, als 13.091 punts. "Mentre segueixi respectant el buit, hi ha la possibilitat que hàgim vist el final de la correcció i des d'aquí tracti de reestructurar-se de nou a l'alça amb objectiu en els màxims anuals i històrics", assenyala JM. Rodríguez, analista de Bolsamanía.

El petroli West Texas puja un 0,5%, fins als 65,60 dòlars, mentre l'euro es deprecia un 0,13% i es canvia a 1,2131 dòlars. A més, la rendibilitat de el bo americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,61% i l'unça d'or baixa un 0,1%, fins als 1.833 dòlars. Finalment, el bitcoin puja un 1%, fins als 56.935 dòlars.

contador