Suaus vendes a Wall Street per l'agressivitat dels bancs centrals

Els discursos 'hawkish' de Powell i Lagarde provoquen una correcció a les borses

César Vidal
Bolsamania | 16 des, 2022 12:52 - Actualitzat: 16:02
lagarde powell

Wall Street registra aquest divendres suaus vendes després de les fortes pèrdues de dijous. El sentiment de mercat s'ha tornat pessimista a curt termini, després que la Reserva Federal (Fed) mostrés aquesta setmana la seva preocupació per la inflació, i anticipés que els tipus d'interès pujaran als Estats Units per sobre del 5% a principis del 2023 i romandran en aquest nivell restrictiu durant el proper any.

DOW JONES
43.297,030
  • 0,91%390,08
  • Max: 43.297,65
  • Min: 42.871,76
  • Volume: -
  • MM 200 : 40.754,66
19:58 24/12/24

A l'agressivitat de Jerome Powell, el president de l'organisme, s'hi va sumar aquest dijous el to molt 'hawkish' de Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu, que també es va mostrar molt preocupada per la inflació i va anticipar pujades de tipus més elevades que havia previst el consens.

Recordem que el mercat havia anticipat, amb el gran rebot des dels mínims d'octubre, que el pic de la inflació havia quedat enrere i que els bancs centrals frenarien les pujades de tipus a partir del desembre. I encara que han moderat les pujades dels interessos fins a 50 punts bàsics, tant el BCE com la Fed han volgut frenar l'optimisme de les borses.

"Les accions han caigut amb força als darrers dies per la duresa dels bancs centrals i la previsió d'una recessió de beneficis empresarials", argumenta Neil Wilson, analista de Markets.com.

"Els bancs centrals van negar que estiguin pivotant, encara que frenin les pujades de tipus, cosa que ha provocat un repunt de l'aversió al risc", afegeix aquest expert. A parer seu, l'agressivitat dels bancs centrals és un vent en contra per a les borses que encara ha de ser descomptat en la seva totalitat.

ACTUALITAT DE LA JORNADA

A l'actualitat de la jornada, falten per publicar-se les dades preliminars d'activitat PMI al sector de serveis i manufactures del desembre als EUA, elaborades per S&P Global.

A nivell empresarial, gran polèmica a Twitter. Elon Musk ha decidit suspendre de manera fulminant els comptes de diversos periodistes als Estats Units que mantenien posicions crítiques cap al cèlebre milionari i que ara s'ha convertit en propietari de la xarxa social.

Una altra companyia molt seguida, Netflix, registra pressió baixista perquè s'ha publicat que el seu model de subscripció amb publicitat no està tenint els resultats esperats.

A més, les accions d'Adobe pugen amb força, a l'entorn del 6%, després d'haver presentat els resultats del seu any fiscal, en què va obtenir un benefici net de 4.756 milions de dòlars, xifra que suposa un 1,4% menys que a l'exercici anterior, però els ingressos van ser de rècord.

A més, continua la guerra tecnològica. Els Estats Units han imposat restriccions a diverses empreses xineses, entre elles un fabricant de xips, davant de preocupacions de seguretat nacional, a causa, segons l'administració de Joe Biden, dels seus esforços per utilitzar tecnologies avançades per ajudar a modernitzar l'exèrcit de la Xina.

D'altra banda, la gestora Columbia Threadneedle Investments ha presentat les seves perspectives per al 2023. Pel que fa a les borses, Melda Mergen, directora global de renda variable, reconeix que, "a grans trets, els Estats Units són més atractius que altres regions".

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, la correcció de l'S&P 500 encaixa dins del ral·li alcista previ des dels mínims d'octubre. Després de girar-se a la baixa després d'acostar-se a la mitjana de 200 sessions, l'índex ha baixat fins a nivells de 3.900 punts, zona que pot actuar com a suport de curt termini. Si perd els 3.840 punts, pot buscar suport a nivells de 3.700 punts, mínims de principis de novembre.

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 2,1% (74,49 dòlars); i el Brent, de referència a Europa, cedeix un 1,9% (79,63 dòlars). A més, l'euro es deprecia un 0,1% (1,0615 dòlars) i l'or cau un 0,1% (1.785 dòlars). Per part seva, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta al 3,49% i el bitcoin baixa un 2% (17.026 dòlars).

Finalment, recordem que aquest divendres es produeix la 'quadruple hora bruixa', el venciment trimestral de futurs i opcions sobre accions i índexs. Una circumstància que provoca un augment notable del volum per part de les 'mans fortes', que ajusten les seves posicions de cara al proper trimestre.

contador