El mercat anticipa que no hi haurà més pujades de tipus als EUA
Wall Street cotitza amb suaus vendes aquest dijous després de les pèrdues de dimecres, després que la Reserva Federal (Fed) decidís apujar els tipus d'interès en 25 punts bàsics i que el seu president, Jerome Powell, descartés una retallada de les taxes si es compleix l'escenari base del banc central. Els inversors també estan molt atents a la situació dels bancs regionals nord-americans, especialment a PacWest, que s'enfonsa un 41% a la sessió.
"La gran pregunta per als mercats atesa la decisió de la Fed és què ve després, amb el proper anunci econòmic clau en forma de l'informe d'ocupació de l'abril, després que els informes ADP i ISM suggerissin que el mercat laboral encara té molt de marge per afegir nous llocs de treball, i que la inflació de serveis segueix sent enganxosa", explica Michael Hewson, analista en cap de mercat a CMC Markets.
Al seu comunicat, la Fed va donar a entendre que el procés d'alces de tipus d'interès podia haver finalitzat i “la idea sembla haver agradat als inversors, però el que menys els ha agradat és que Powell va rebutjar una possible retallada de taxes a finals d'aquest any", afegeix Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.
Per als experts de Link Securities, la intenció de la Fed és mantenir els tipus al nivell actual fins que la inflació es dirigeixi clarament cap a l'objectiu del 2%.
"No obstant, és factible que aquesta variable, si l'economia es refreda més ràpidament del que sembla que està fent-ho, es desaccelera abans del previst, permetria al banc central nord-americà avançar a finals del 2023 l'inici del procés de baixades de tipus, de cara a impulsar el creixement econòmic", matisen aquests analistes.
PACWEST AL FOCUS
Les preocupacions al voltant de la situació dels bancs regionals nord-americans s'han tornat a instal·lar al mercat i la crisi de confiança al sector s'ha aguditzat amb una nova entitat, PacWest, al centre de totes les mirades.
El banc amb seu a Califòrnia ha comunicat que "ha explorat la venda d'actius estratègics" i que "revisa les opcions estratègiques".
En aquest sentit, ha destacat que “recentment, diversos socis i inversors potencials se'ns han acostat i les converses continuen. La companyia continuarà avaluant totes les opcions per maximitzar el valor per als accionistes”.
Per als experts, PacWest té totes les paperetes per ser el següent banc regional als Estats Units a fer fallida, “amb més de 41.000 milions de dòlars en actius, encara que és un altre dels 'bancs febles' regionals. A més, les seves accions s'han desplomat més d'un 75% l'últim any, posant en serioses dificultats l'entitat", afirma Diego Morín, analista d'IG.
ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS
A l'escena econòmica, aquest dijous s'han donat a conèixer les dades de desocupació setmanals, que han mostrat un increment de les peticions fins a les 242.000, mentre que el consens esperava que es quedessin en 240.000.
Des d'Oxford Economics apunten que "les últimes dades de sol·licituds d'atur són consistents amb les condicions d'un mercat laboral que es pot afluixar, però no s'està deteriorant ràpidament".
"Les dades no tenen impacte en la nostra perspectiva per a la Reserva Federal després de la pujada de tipus d'aquest dimecres. És probable que el FOMC faci una pausa a la reunió de juny, però no descartarà noves pujades de tipus si les dades sobre la inflació i el mercat laboral no mostren signes clars d'un refredament més gran", subratllen.
A nivell empresarial, la temporada de resultats del primer trimestre del 2023 continua avançat i, després del tancament del mercat, arribarà el torn d'Apple.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,95% (69,25 dòlars) i el Brent guanya un 1,23% (73,22 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,15% (1,1042 dòlars), i l'unça d'or avança un 0,29% (2.043 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 3,367% i el bitcoin es revalora un 2,63% (29.104 dòlars).