Suaus guanys a Wall Street després de la rebaixa de tipus de la Fed

El banc central s'observa molta incertesa a l'actual escenari

César Vidal / Sergio García
Bolsamania | 19 set, 2019 16:23
trader-desolado-ultimo-desplome-wall-street
Reuters

DOW JONES

44.296,510

22:46 22/11/24
0,97%
426,16

Wall Street registra suaus guanys després d'una reunió de la Reserva Federal dels EUA (Fed) que, més enllà de la segona rebaixa consecutiva de tipus, va deixar clara la incertesa i la divisió que planeja ara sobre el banc central nord-americà presidit per Jerome Powell.

La divisió dins de la Fed va quedar reflectida en el diagrama de punts que facilita l'organisme sobre les previsions que manegen els membres del FOMC, el Comitè Federal de Mercat Obert, en relació amb l'evolució dels tipus d'interès.

Segons les projeccions, actualment set membres del FOMC anticipen una rebaixa addicional de 25 punts bàsics abans de final d'any, cosa que implicaria una nova retallada l'octubre i desembre. Altres cinc membres no anticipen més retallades i a cinc membres els hauria agradat mantenir sense canvis els tipus fins a final d'any.

"L'escenari actual és complex i justifica visions diferents", va assenyalar Jerome Powell durant la roda de premsa. "És molt complicat anticipar l'evolució dels tipus" a causa que hi ha "una gran incertesa", va afegir el banquer central. El seu missatge implica que la Fed no té ni idea del que passarà.

"Les disputes comercials, el Brexit i el menor creixement global, sobretot a la Xina i Europa" són les principals incerteses, va explicar Powell. Uns factors que la Fed no pot controlar i que mostren a les clares que les dues últimes retallades de tipus són preventius. És a dir, intenten mitigar un possible mal a l'economia nord-americana que fins al moment s'està mostrant molt resistent a aquestes incerteses, sobretot per la fortalesa del consum domèstic.

"La incertesa bidireccional està limitant la política de la Fed", afirmen des de Pantheon Macroeconomics. En la seva opinió, les previsions sobre la inflació i el creixement econòmic que gestiona l'entitat no són realistes, ja que la seva estimació és un menor creixement el 2020 i una major inflació. "No estem satisfets amb les explicacions i pensem que les previsions sobre la inflació hauran de pujar durant les pròximes reunions", afirmen.

Per la seva banda, els experts de Berenberg comenten que "les projeccions reflecteixen un Comitè molt dividit" de cara a finals d'any, tot i que afegeixen un matís interessant. "La nostra avaluació és que els funcionaris de la Fed que projecten una retallada de taxes més aquest any probablement siguin els membres amb dret a vot, mentre que molts membres que pensen que no és apropiat una nova retallada són els membres sense dret a vot del FOMC aquest any".

Per això, mantenen la seva previsió que la Fed retallarà els tipus un cop el 2019. En aquest sentit, segons dades de CME Group, el mercat atorga un 40% de probabilitats que els tipus es mantinguin sense canvis fins a final d'any (hi ha reunions a l'octubre i desembre), un 48% que hi haurà una retallada de tipus i un 11% que hi haurà dues retallades fins al desembre.

Powell també va anticipar que el seu escenari base és "un creixement moderat el 2020, un mercat laboral fort i una inflació a prop del 2%". I va afegir que "no estem anticipant una recessió als EUA", un missatge que també va llançar fa un parell de setmanes durant una trobada financer que va mantenir a Suïssa.

EMPRESES, ECONOMIA I ALTRES MERCATS

A nivell empresarial, Microsoft puja més de l'1% després d'anunciar un programa de recompra d'accions per valor de 40.000 milions de dòlars.

A l'actualitat econòmica, l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia ha baixat al setembre fins a 12 des de 16,8, tot i que s'ha situat per sobre de l'11 esperat. A més, les peticions inicials de desocupació han pujat fins a 208.000 des de 206.000, tot i que el consens anticipava un repunt més gran, fins a 213.000. I les peticions contínues han baixat fins a 1,66 milions, per sota dels 1,67 milions esperats.

A altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,3%, fins als 58,90 dòlars. A més, l'euro s'aprecia un 0,37%, fins als 1,1069 dòlars. A més, al mercat de deute, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,75%, mentre que el rendiment del bo a 2 anys baixa a l'1,72% i el del bo a 3 mesos cau fins a l'1,91%.

contador