Suaus guanys a Wall Street després de la dada clau d'inflació

L'Índex de Preus al Consum (IPC) ha pujat al 3,4% al mes de desembre, més del que s'esperava

María Campillo
Bolsamania | 11 gen, 2024 16:08
wall street en baisse avec les craintes sur l inflation

Wall Street cotitza amb suaus compres aquest dijous després dels guanys de dimecres, liderats pels valors tecnològics, cosa que permet a l'S&P 500 cotitzar a l'entorn dels 4.780 punts, molt a prop de tornar a atacar les 4.800 unitats. En aquesta sessió, l'atenció del mercat es troba en la dada d'inflació, clau per determinar el rumb de la política monetària de la Reserva Federal (Fed). El desembre, els preus van pujar un 3,4%, més del que s'esperava.

NASDAQ 100
19.781,200
  • -0,30%-58,63
  • Max: 19.845,70
  • Min: 19.632,73
  • Volume: -
  • MM 200 : 18.279,40
19:07 20/09/24

"Els inversors s'han anat animant a prendre posicions en els valors de sectors com el tecnològic, el de consum discrecional i el de serveis de comunicació, cosa que va permetre als índexs tancar amb sensibles avenços, amb l'S&P 500 posant-se en positiu l'any i quedant-se només un 0,3% per sota del seu màxim històric”, valoren des de Link Securities.

LA INFLACIÓ, LA DADA CLAU

El mercat intenta aclarir dubtes sobre quan arribaran les primeres retallades de tipus per part de la Fed. Per això, totes les mirades estaven posades a l'IPC d'aquest dijous. El consens esperava un lleuger repunt a la taxa general fins al 3,2% des del 3,1% del mes anterior. En el cas de la subjacent, s'estimava que seguís moderant-se i que se situés al 3,8% des del 4% del novembre.

Però l'Índex de Preus al Consum ha pujat al 3,4% el mes de desembre, xifra que suposa un augment de 3 dècimes respecte a la dada del novembre. Mentrestant, l'índex subjacent es va col·locar al 3,9%.

Els estrategs creuen que hi ha una marcada tendència desinflacionària que comença a prendre força a l'economia nord-americana i el que els inversors volen determinar és "quan començarà la Fed a reduir les seves taxes d'interès de referència", afegeixen a Link Securities.

"És el tipus d'informació que crida que la Reserva Federal no necessita afanyar-se a retallar aquest trimestre. La desinflació no serà lineal i creiem que la Reserva Federal serà força (potser massa) cautelosa a l'hora de flexibilitzar la política monetària en aquest tipus de entorn. Portarà molt més temps assolir l'objectiu (si és que s'aconsegueix assolir-lo) i el mercat és al costat equivocat d'aquesta realitat", subratlla Neil Wilson, analista de Markets.com.

Una opinió compartida amb Ryan Brandham, director de mercats de Validus Risk Management, per a qui la dada "pot donar combustible als falcons" de la Fed. "Això hauria de donar-li a la Fed una raó per esperar més abans de retallar les taxes i podria fer-la cautelosa a l'hora de flexibilitzar la política massa aviat. El tram final del camí de tornada a l'objectiu d'inflació del 2% podria ser més difícil del que anticipa el mercat”, afegeix.

LA SEC APROVA ELS ETF DE BITCOIN AL COMPTAT

La Comissió de Valors i Borsa dels EUA (SEC, per les sigles en anglès) ha aprovat els ETF de bitcoin al comptat, un esdeveniment històric per al sector dels actius digitals.

La mesura ampliarà l'accés a la criptomoneda més gran a Wall Street i més enllà. La SEC ha autoritzat empreses líders a la indústria, com BlackRock, Invesco i Fidelity, així com competidors més petits, incloent-hi Valkyrie, per començar a operar aquest dijous.

"L'ETF de bitcoin al comptat aportarà més credibilitat al sector dels actius digitals, fomentant la confiança al mercat entre un públic més ampli", valora Javier García de la Torre, director de Binance Espanya i Portugal.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

L'altre focus d'atenció dels inversors és a nivell empresarial. Aquest divendres començarà la temporada de resultats amb la publicació dels comptes dels grans bancs com Citigroup, JP Morgan Chase, Bank of America o BlackRock, on “caldrà estar molt atents no només a les dades trimestrals que donin a conèixer aquestes companyies sinó, sobretot, a allò que diguin els seus gestors sobre com veuen l'escenari econòmic a què s'enfronten les seves empreses", indiquen a Link Securities.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 2,45% (73,12 dòlars) i el Brent avança un 2,28% (78,55 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,10% (1,0963 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,27% (2.035 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 4,023% i el bitcoin es revalora un 4,54% (47.902 dòlars).

contador