Enmig d'un clima d'incertesa i tensió després de les males dades de la setmana
Wall Street registra suaus compres del 0,3% després de la publicació de les dades mensuals d'ocupació corresponents al mes de setembre. El fantasma de la desacceleració econòmica planeja cada vegada amb més força sobre els mercats, però la taxa d'atur nord-americana ha baixat des del 3,7% fins al 3,5%, mínims dels últims cinquanta anys (des de desembre de 1969).
Aquest dijous, la Borsa de Nova York va tancar en verd després de dues jornades en vermell. I ho va fer davant la creixent expectativa d'una nova rebaixa de tipus de la Fed a finals d'aquest mateix mes.
Sobre les dades laborals, l'economia nord-americana va crear 136.000 nous llocs de treball el mes passat, lleugerament per sota dels 145.000 anticipats pel consens. En positiu, la dada d'agost s'ha revisat a l'alça fins a 168.000 des de 130.000.
A més, el salari mitjà per hora treballada ha mostrat una pujada del 2,9%, molt per sota de l'avanç anticipat del 3,2%. La taxa de participació al mercat laboral s'ha mantingut al 63,2%.
MALES PREVISIONS PER A l'OCUPACIÓ
Tot i la caiguda de la taxa d'atur, els experts de Pantheon Macroeconomics assenyalen que les últimes dades econòmiques apunten a una frenada de la creació d'ocupació a tan sols "50.000 llocs de treball a final d'any".
En la seva opinió, "la sorprenent caiguda en la taxa de desocupació es deu a una pujada de 391.000 treballadors en l'ocupació domèstica al costat d'un augment de 117.000 en el conjunt de la força laboral". Per a aquests analistes, "el més probable és que la taxa d'atur repunti durant l'hivern acord segons es frena la creació d'ocupació".
A l'escena empresarial, Apple repunta després de conèixer-se que elevarà un 10% la producció de l'iPhone 11. "Apple estava sent més conservador fins ara i, després d'aquest increment, el volum de producció de l'iPhone 11 serà més gran que el registrat en els seus altres models l'any passat", ha apuntat el Nikkei Asian Review.
AUGMENTA LA POSSIBILITAT DE PUJADA DE TIPUS
Sobre la política monetària de la Fed, el president del banc central, Jerome Powell, realitzarà una intervenció pública a les vuit del vespre, hora espanyola. La probabilitat de més baixades dels tipus d'interès als Estats Units s'ha disparat durant els últims dies després de la publicació d'indicadors econòmics molt febles, tant al sector industrial i manufacturer, que suposa una petita part de l'economia, com al sector serveis, l'autèntic pulmó del sistema nord-americà.
Tot i que s'han moderat després de la publicació de les dades d'ocupació. Si aquest dijous havien repuntat fins al 93% des del 72%, aquest divendres han baixat fins al 78%. Per això, qualsevol comentari de Powell sobre aquest assumpte serà molt rellevant per al mercat.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'S&P 500
"Des dels màxims de setembre, l'S&P 500 ens ha deixat molt clar que no ha pogut amb l' important resistència que presenta en els màxims històrics: els 3.028 punts", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"La correcció sembla haver-se frenat en la recta suport de curt termini, la que uneix els mínims creixents de principis i finals d'agost i que passa exactament pels mínims d'aquest dimecres (2.874 punts)", afegeix aquest expert. "Si es perd aquest suport, ja no n'hi ha cap de veritat fins a l'origen del moviment, els mínims d'agost (2.822 sencers)", conclou Rodríguez. El selectiu va tancar als 2.910 punts després d'un mínim intradia als 2.855, així que el primer suport ha funcionat.
ALTRES MERCATS
A altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,2%, fins als 53,10 dòlars. La debilitat de la demanda mundial, confirmada per un mal d'inventaris de l'AIE, ha fet que l''or negre' perdés tot el guanyat després dels atacs a les principals instal·lacions petrolíferes de l'Aràbia Saudita.
A més, l'euro s'aprecia un 0,08%, fins als 1,0973 dòlars. I al mercat de deute, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa fins a l'1,54%, mentre que el rendiment del bo a 2 anys cau a l'1,42% i el del bo a 3 mesos cedeix fins a l'1,71%.