El mercat descompta una pausa a les pujades de tipus
Wall Street cotitza amb suaus guanys aquest dilluns després de les compres moderades de divendres, que van portar els índexs novaiorquesos a nous màxims anuals des del mes d'agost passat. Els inversors afronten una setmana durant la qual coneixeran la dada clau d'inflació del maig i la darrera decisió de política monetària de la Reserva Federal (Fed).
"No hi ha escassetat d'optimisme entre els operadors, ja que l'S&P 500 va acabar una altra setmana positiva de guanys i el mercat de valors dels EUA va marcar el punt més alt des de l'agost de l'any passat. És el Nasdaq, que és de lluny el líder entre els índexs Dow Jones i S&P 500, el que té l'impuls més gran", afirma Naeem Aslam, cap d'inversions de Zaye Capital Markets.
Per Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, el mercat està acudint "en massa a les opcions de compra, perquè ningú es vol perdre un nou repunt, però els inversors no estan segurs que aquest continuï, atès que la Fed ha pujat les taxes a una velocitat rècord des de l'any passat, cosa que va portar a la caiguda d'un parell de bancs regionals dels EUA en el camí. Les expectatives de guanys per a aquest any són còmodament negatives, i la corba de rendiment fortament invertida dels EUA en els bons a 2 i 10 anys insinua que la recessió certament no és lluny”.
Per això, Ozkardeskaya creu que és bo pensar en la protecció quan els fonaments econòmics no donen suport necessàriament a un repunt addicional, "sobretot quan el repunt el recolzen les accions tecnològiques, que, en teoria, són sensibles als canvis en els tipus d'interès".
L'IPC I LA FED, AL FOCUS
A l'escena econòmica, el mercat espera amb atenció l'informe d'inflació del maig, una dada que es donarà a conèixer aquest dimarts i que serà clau per a la decisió de tipus de la Fed, que es publicarà dimecres.
Pel que fa a l'IPC, el consens espera una moderació de la taxa general des del 4,9% fins al 4,1%, mentre que a la subjacent es preveu una lleugera baixada fins al 5,3% des del 5,5% de abril.
"Les expectatives són que veurem una desacceleració més gran en la lectura de la inflació, però malauradament, només aquest element no serà suficient, ja que els operadors s'inclinen a veure certa relaxació en la naturalesa rígida de la inflació. Si veiem que les lectures econòmiques mostren alguns signes d'alleujament en termes d'una inflació més alta, podríem veure una fortalesa addicional per al mercat de valors dels Estats Units, mentre que els operadors encara podrien estar esperant l'esdeveniment de la reunió de la Fed”, destaca Aslam.
En aquest sentit, la inflació serà rellevant per al banc central nord-americà, ja que unes lectures per sobre del que s'esperaven poden fer variar les expectatives de tipus que manegen actualment els inversors, “obrint la porta a noves alces en futures reunions del FOMC, tan aviat com a la de juliol, el que seria molt mal rebut, tant per les borses com pels mercats de renda fixa”, afirmen a Link Securities.
"Si no hi ha una gran sorpresa al capdavant de les dades d'inflació, la Reserva Federal (Fed) hauria de mantenir les taxes d'interès sense canvis a la reunió de política monetària d'aquesta setmana", afegeix Ozkardeskaya.
El mercat descompta actualment que la Fed farà una pausa en el seu conclave monetari de dos dies, que comença aquest dimarts i la decisió del qual es coneixerà dimecres, amb una probabilitat del 75,9%, segons l'eina FedWatch, de CME Group.
L'S&P 500 MILLORA EL SEU ASPECTE TÈCNIC
Després d'entrar al mercat alcista, l'S&P 500 ha aconseguit millorar "notablement" el seu aspecte tècnic, especialment després de superar, fa unes sessions, la resistència dels 4.200 punts.
L'índex acumula pujades superiors a l'11% des del començament d'any i, segons César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, “a curt termini és imminent que puguem acabar veient un atac a la resistència clau dels 4.325 punts. El seu comportament en aquests preus és clau".
Així mateix, Nuez considera que "si aconseguís superar-los, es confirmaria un canvi de tendència, cosa que desembocaria en una extensió de les pujades fins, almenys, el nivell dels 4.600 punts. Cal tenir en compte el buit alcista que va deixar el 6 de juny passat als 4.221 punts. No descartem que pugui cobrir-lo a curt termini abans de continuar amb la seva escalada alcista”.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
En el pla empresarial, el multimilionari George Soros ha comunicat que lliurarà el control del seu imperi de 25.000 milions de dòlars al fill menor, Alex, president d'Open Society Foundations, un grup d'organitzacions benèfiques.
A més, els títols de Nasdaq cauen a prop d'un 9% després que la companyia anunciés l'adquisició de l'empresa de programari Adenza per 10.500 milions de dòlars.
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 2,35% (68,52 dòlars) i el Brent perd un 2% (73,29 dòlars). Els experts de Goldman Sachs han retallat en un 10% la seva previsió per al preu del Brent el 2023, fins als 86 dòlars per barril des de 95 dòlars.
Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,30% (1,0777 dòlars), i l'unça d'or puja un 0,10% (1.978 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo americà a 10 anys repunta fins al 3,755% i el bitcoin baixa un 0,48% (25,945 dòlars).