Els índexs novaiorquesos tornen a apropar-se als mínims d'octubre
Wall Street cotitza amb suaus caigudes després de les pèrdues de les últimes jornades, que han enviat els índexs novaiorquesos a prop dels mínims mensuals marcats a principis d'octubre. Sense comptar aquesta sessió, el Dow Jones cau un 0,8% durant la setmana, l'S&P 500, un 1,2% i el Nasdaq, un 1,7%.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys va tocar aquest dijous el 5%, màxims des del 2007, després que Jerome Powell comentés que encara poden ser necessàries més pujades de tipus per contenir la inflació.
"Això demostra que, en realitat, no volen pujar tipus, sinó utilitzar una dialèctica que surt de franc per mantenir altes les rendibilitats (TIR)" dels bons" i, així aconseguir el mateix efecte de contenció sobre les borses i l'economia que pujant tipus, però sense apujar-los", argumenten els experts de Bankinter.
Així mateix, el president de la Reserva Federal d'Atlanta, Raphael Bostic, ha indicat que no preveu que el banc central nord-americà faci retallades en els tipus d'interès fins a finals de l'any que ve.
"Jo diria que cap a finals del 2024 està sobre la taula un alleugeriment monetari. Hem d'acostar-nos molt més al 2% abans que ens ho plantegem, abans que jo consideri qualsevol tipus de relaxació de la nostra postura. La inflació és el primer treball, l'hem de tenir sota control", ha ressaltat.
El mercat espera que la Fed mantingui els interessos l'1 de novembre i dona una probabilitat del 40% a una pujada addicional de 25 punts bàsics a la reunió de desembre o a la de gener.
CONFLICTE A L'ORIENT MITJÀ
Al front geopolític, el conflicte a l'Orient Mitjà es manté en plena ebullició. Israel continua atacant Gaza mentre prepara la seva ofensiva terrestre. El temor dels inversors és que la situació es compliqui durant els propers dies i setmanes, cosa que està tensionant el preu del petroli i pot complicar la política dels bancs centrals.
Fa la sensació que els atacs de Hamàs van ser una provocació perquè Israel respongués d'una manera desproporcionada, tal com ho està fent. Així, serà clau vigilar quina és l'estratègia que segueix Hezbollah, el grup recolzat per l'Iran, des del Líban, una vegada es produeixi la invasió terrestre de Gaza.
En aquest sentit, Israel ha evacuat la ciutat de Kiryat Shmona, fronterera amb el Líban, mentre augmenta la sensació que el conflicte s'estendrà a un segon front.
RESULTATS EMPRESARIALS
Pel que fa a resultats empresarials, després de la pujada de Netflix a la jornada precedent i l'enfonsament de Tesla en publicar les seves xifres, la principal referència aquest divendres seran els números d'American Express, que ha obtingut un benefici per acció (BPA) de 3,30 dòlars, en comparació amb els 2,94 dòlars per títol esperats pel consens, i uns ingressos de 15.380 milions de dòlars en comparació amb els 15.360 milions de dòlars previstos, encara que també han publicat altres empreses financeres, com ara Comerica i Regions Financial, que baixa més d'un 4% després d'informar d'un BPA de 0,49 centaus, per sota dels 0,58 centaus previstos.
Les accions d'energia solar, per part seva, cauen a mínims de 3 anys mentre Solaredge s'enfonsa un 25% després de llançar una advertència sobre la demanda.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
Per anàlisi tècnica, l'S&P 500 cotitza a prop dels mínims d'octubre (4.220 punts) i de la mitjana de 200 sessions. El seu comportament a aquest nivell de preus serà clau per saber si la correcció pot ser més gran a curt termini, o si per contra l'índex acaba rebotant des d'aquests nivells.
En altres mercats, el petroli continua repuntant el compàs de la tensió geopolítica. El cru Brent avança un 1,05%, fins als 93,31 dòlars per barril, mentre que el WTI puja un 1,1%, fins als 90,40 dòlars.
Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,04% respecte al dòlar (1,0584) i l'or puja un 0,8% (1.996 $). Al mercat de les criptomonedes, el bitcoin rebota un 3,3%, fins als 29.700 dòlars i l'ethereum, un 2,2%, fins als 1.602 dòlars.