El mercat recalibra les expectatives sobre les baixades de tipus
Wall Street cotitza amb suaus caigudes aquest dimecres després de les pèrdues destacades de dimarts, a mesura que el mercat recalibra les seves expectatives sobre les baixades de tipus i es redueixen les probabilitats que la Reserva Federal (Fed) faci una primera retallada al juny.
"L'augment dels preus del petroli i de les matèries primeres va alimentar les expectatives d'inflació, mentre que una solidesa més gran de les dades econòmiques nord-americanes va incrementar la preocupació que la Reserva Federal (Fed) no retallés les taxes d'interès tant com desitjava aquest. any. Les dades d'ahir van mostrar una recuperació més ràpida del que s'esperava a les comandes de fàbrica, encara que les ofertes d'ocupació van caure més del que s'esperava", valora Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.
Per als experts de Link Securities, els inversors han començat a dubtar que la Fed baixi aquest any tres vegades les seves taxes d'interès de referència, tal com han anticipat els seus membres a la recent reunió del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) del organisme.
"Una inflació que es mostra més reticent a baixar del que s'esperava i unes dades macroeconòmiques recents publicades als EUA, que apunten a una economia que segueix mostrant-se més sòlida del que s'ha anticipat, han tornat a fer que molts inversors es replantegin les seves expectatives sobre l'evolució dels tipus d'interès oficials. A més, el repunt recent del preu del cru, conseqüència de l'increment de la tensió a l'Orient Mitjà, és evident que tampoc ajuda en la lluita que mantenen els bancs centrals contra la inflació”, indiquen.
AMB EL FOCUS SOBRE POWELL...
Des de la Reserva Federal (Fed) han defensat moltes vegades baixar els tipus d'interès amb "cautela" i "sense pressa" gràcies a la fortalesa que està mostrant l'economia nord-americana.
Així ho ha manifestat Loretta Mester, presidenta de la Fed de Cleveland, que necessita "veure més dades d'inflació per augmentar la meva confiança" abans de començar a flexibilitzar la política monetària. Cosa que no espera que passi de cara a la propera reunió del maig.
En aquest sentit, el mercat estarà molt pendent aquest dimecres de Jerome Powell, president de la Fed, que pronunciarà un discurs sota el títol 'Perspectives Econòmiques' i on les paraules seran analitzades al detall a la recerca d'alguna pista sobre quan poden arribar les primeres retallades.
"Powell seguirà sense abaixar la guàrdia i mantindrà el to de cautela recent (necessitat de més evidència que la inflació (+3,2%) està controlada) i que el mercat es mantingui també en guàrdia fins a les dades formals d'ocupació divendres", comenten els experts de Bankinter.
...I LES DADES D'OCUPACIÓ
L'altre gran protagonista de la sessió és la dada de feina de la consultora ADP, que ha mostrat la creació de 184.000 llocs de treball al març. La xifra ha estat superior als 155.000 llocs de treball creats al febrer (revisats a l'alça des dels 140.000) i a les estimacions del consens, que anticipaven 148.000 noves nòmines al tercer mes de l'any.
El mercat laboral continuarà centrant l'atenció dels inversors durant les properes sessions, ja que dijous es donaran a conèixer les peticions setmanals de desocupació i divendres l'informe d'ocupació oficial.
"Les dades sobre ocupació de divendres haurien de dividir els que anticipen tres retallades de taxes i els que aposten per només dues. Un conjunt sòlid de xifres d'ocupació hauria de suavitzar encara més la postura dels coloms de la Reserva Federal, malgrat les valoracions de les accions i els bons i mantenir el dòlar nord-americà sostingut enfront de la majoria de les principals monedes, començant per l'euro", afegeix Ozkardeskaya.
L'agenda econòmica d'aquest dimecres també inclou el PMI i l'ISM serveis del mes de març, per als quals s'espera que es mantinguin en territori d'expansió.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, Intel cau més d'un 6% a la sessió, després que la companyia hagi revelat una pèrdua de 7.000 milions de dòlars en el seu negoci de fabricació de semiconductors.
Un altre valor que no aixeca cap és Tesla. Després que el fabricant de cotxes elèctrics presentés aquest dimarts una dada de lliuraments del primer trimestre molt per sota del previst, els experts de Bankinter han reiterat el consell de venda.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,53% (85,62 dòlars) i el Brent guanya un 0,64% (89,56 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,18% (1,0789 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,64% (2.296 dòlars), renovant màxims històrics.
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora al 4,417% i el bitcoin cedeix un 0,32% (65.810 dòlars).