S&P creu que la pujada de tipus podria elevar en un 18% els beneficis de la banca

"La magnitud de l'impacte varia molt"

Bolsamanía
Bolsamania | 08 jun, 2022 14:48
S&P

La pujada de tipus podria elevar els beneficis de la banca europea a partir del 2022. Així ho afirma S&P Global Ratings en un dels seus darrers informes. L'agència estima que les decisions que estan adoptant els bancs centrals podrien impulsar els guanys nets anuals dels bancs en un 18% de mitjana en comparació amb el 2021.

"La majoria dels bancs europeus van declarar un augment dels beneficis nets per interessos al primer trimestre del 2022, estimulats per la pujada gradual dels tipus d'interès a curt i llarg termini", afirma S&P, que ha fet una enquesta sobre 85 grans bancs europeus i ha arribat a la conclusió que un augment de 200 punts bàsics en els tipus dinterès "impulsaria els ingressos nets anuals dels bancs en una mitjana del voltant del 18% en comparació amb 2021 (excloent-ne els bancs suïssos)" .

Tot i que, això sí, "la magnitud d'aquest impacte varia molt". "Els bancs britànics i italians són els que més es beneficien de la pujada de tipus, seguits pels espanyols, alemanys, danesos i austríacs, mentre que els francesos i holandesos registren efectes menors", diu l'analista de crèdit de S&P Global Ratings Nicolas Charnay.

Com explica aquest expert, "l'augment real dels ingressos nets per interessos dependrà també de dos factors clau que són desiguals a tot Europa: la magnitud i la rapidesa de la pujada dels tipus d'interès oficials i la fortalesa de la concessió de préstecs nets en un context econòmic debilitat".

A més, des d'S&P també destaquen que l'actual entorn inflacionista elevat "probablement també provocarà un augment dels costos operatius i crediticis per als bancs". Tot i això, l'agència creu que amb una hipòtesi econòmica de base que preveu una normalització de la inflació el 2023 i un augment limitat de la desocupació cal esperar que "la pujada dels tipus d'interès proporcioni, en general, un impuls als beneficis dels bancs europeus el 2022 i 2023".

contador