El CEO considera que la 'taxa Tobin' "no és bona idea" però descarta que hagi d'afectar l'oferta per BME
El conseller delegat de SIX, Jos Dijsselhof, ha obert la porta a revisar la política de dividend de la Borsa espanyola si finalment es duu a terme l'adquisició de BME, una operació que encara ha d'autoritzar el Govern, i per a la qual el directiu suís no posa línies vermelles.
Actualment, BME distribueix un pay-out del 96%, enfront de la mitjana del 60% que paga SIX. En aquest sentit, el directiu ha reconegut que és més partidari de reinvertir part del benefici en tecnologia, durant una trobada amb periodistes celebrat aquest dijous en la seu de SIX a Zuric.
En qualsevol cas, ha apuntat que serà un assumpte que caldrà analitzar i discutir amb les parts interessades, i que no hi ha cap decisió sobre aquest tema. De fet, Dijsselhof confia que el Govern donarà "llum verda" a la seva oferta per BME abans de les vacances d'estiu, encara que una contraopa d'Euronext o un altre operador retardaria els terminis, i ha assegurat que no hi ha línies vermelles a les converses amb les autoritats espanyoles.
Segons ha explicat, l'estratègia de SIX està orientada al creixement i al benefici, i és en aquesta línia que s'emmarca l'operació amb BME, que beneficiarà tots dos mercats.
"Si aconseguim l'aprovació del Govern, ens assegurarem que l'operació es duu a terme i, d'aquí a un parell d'anys podrem dir que tots dos mercats se n'han beneficiat i són més forts. Clarament, aportarà beneficis als clients", ha ressaltat Dijsselhof, que té "els dits encreuats" perquè el procés vagi bé i quedi tancat abans de finals del mes de maig.
CONTRA LA 'TAXA TOBIN'
D'altra banda, el conseller delegat s'ha referit a l'impost sobre transaccions financeres, conegut com a 'taxa Tobin', aprovat pel Govern espanyol, i ha descartat que afecti la seva oferta per BME.
"No crec que l'impost sigui bona idea, perquè crec que al final no el pagarà la gent que l'hauria de pagar, però també entenc que el Govern ha près aquesta decisió, que es fa a d'altres països, i ho complirem i ho gestionarem. No tindrà impacte sobre el valor de l'oferta", ha assegurat.
EL GOVERN LI HA DEMANAT MÉS INFORMACIÓ
El conseller delegat de SIX ha reconegut que el Govern espanyol ha sol·licitat més detalls tècnics sobre l'oferta de SIX i sobre els productes i serveis que ofereix SIX, encara que no han discutit la possibilitat que l'Executiu exigeixi una "acció d'or", una opció que considera que "no seria la correcta" però que valoraria, i que entendria que estaria emmarcada en l'interès del Govern per assegurar que SIX compleix amb els compromisos adquirits respecte al manteniment de la infraestructura i l'estabilitat en els mercats espanyols.
En qualsevol cas, la seva voluntat és crear "dues Borses fortes", per la qual cosa considera que ha ofert "un preu molt just" per BME, i que en cap cas no és excessiu. "No crec que n'estiguem pagant massa diners, no ho oferiríem si no ho valgués. La gent subestima l'oportunitat que representa per als mercats", ha explicat sobre el preu de l'oferta, que ascendeix a 34 euros per acció.
Així mateix, Dijsselhof ha qualificat com a "adequat" el model espanyol de comptar amb quatre borses de valors a Madrid, Bilbao, València i Barcelona, i ha indicat que explorarà actuacions específiques a cada localització, amb l'objectiu d'incrementar el negoci i les operacions a Espanya.
GENERARÀ OCUPACIÓ A ESPANYA
Dins la mateixa línia, ha descartat una reducció de l'ocupació al país després de l'operació i creu que, de fet, augmentarà, gràcies a la major oferta de productes i serveis a Espanya. "Entenc que pot haver-hi preocupació sobre el desplaçament d'ocupació a Suïssa o una minimització del mercat, però aquest no és el pla en absolut. Crec que es crearan llocs de feina a Espanya, perquè farem que s'hi moguin unes quantes coses", ha relatat.
Durant la presentació, el conseller delegat ha valorat que BME és un operador de bossa "molt eficient" i que ofereix un servei "de qualitat elevada". No obstant això, considera que els productes encara es poden millorar, així com elevar la inversió en noves tecnologies, cosa que serà possible gràcies a la millora de l'eficiència per la combinació de les seves capacitats amb les de SIX.