Els operadors continuen ajustant les carteres davant del nou escenari d'inversió
Signe mixt a Wall Street després d'obrir amb lleugeres pujades després del rebot de les darreres sessions. Els inversors continuen ajustant les carteres davant del nou escenari d'inversió per al 2022, en un context d'elevada inflació (la més gran des del 1982) i un enduriment monetari més gran per part de la Reserva Federal (Fed) per contenir els preus.
El consens encara anticipa un creixement econòmic sòlid aquest any malgrat l'impacte d'òmicron a curt termini. La previsió és que el tsunami de contagis als Estats Units i Europa tingui un impacte significatiu al primer trimestre, però que es vagi atenuant a partir de març o abril, quan s'espera que els preus també comencin a moderar-se.
"És indubtable que com més romangui la inflació a nivells alts, més gran és el risc que es refermi. Per començar, si no veiem senyals que comenci a relaxar-se a partir del segon i tercer trimestre del 2022, llavors la nostra narrativa actual es veurà qüestionada i hauríem de començar a preocupar-nos", comenta Silvia Dall'Angelo, economista de Federated Hermes.
COMBATRE LA INFLACIÓ
En aquest sentit, la vicepresidenta de la Fed, Lael Brainard, ha comentat que la tasca més urgent del banc central és “combatre la inflació i reduir-la al 2%, alhora que es manté una recuperació inclusiva”. El president de l'organisme, Jerome Powell, ja va anticipar dimarts que pujarien més els interessos si la inflació persistia, i va confirmar que la Fed començarà a reduir la mida del balanç aquest mateix any.
"Davant els nous avenços en inflació i les recents declaracions de destacats membres de la Fed, el mercat ja descompta la possibilitat d'una política més agressiva (hawkish) per part del banc central. Els futurs del dòlar i dels fons federals anticipen quatre pujades de tipus per al 2022, començant tan aviat com el març, coincidint amb el final del tapering", assenyalen des de Bankinter.
A l'agenda econòmica s'han publicat les dades d'atur setmanal i l'índex de preus de producció. Les peticions inicials d'atur als Estats Units han tornat a pujar fins a les 230.000 des de les 207.000 de la setmana anterior. La dada, que ha aconseguit el nivell més alt en dos mesos, ha superat el pronòstic del consens, que anticipava una lleugera caiguda fins a les 200.000.
Per part seva, l'índex de preus de producció dels Estats Units ha pujat al desembre al 9,7% en taxa interanual, el màxim de tota la sèrie històrica. A més, la dada subjacent ha repuntat fins al 8,3%, per sobre del 8% esperada.
A més, aquest dijous s'ha conegut que la dada de l'interès de les hipoteques als EUA ha assolit el nivell més alt des del març del 2020 després d'enllaçar tres setmanes de pujades contínues. La mitjana d'una hipoteca a 30 anys ha arribat al 3,45%, des del 3,22% de la setmana anterior.
ELS CONSELLS D'UBS
Davant el nou escenari d'inversió per al 2022, els analistes d'UBS aconsellen apostar per tecnologies disruptives i es decanten per les àrees de dades massives (big data) i ciberseguretat. A més, consideren interessant el sector d'atenció sanitària i les accions cícliques que puguin aprofitar el creixement mundial previst per a aquest any.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A nivell empresarial, el més destacat aquesta setmana serà l'inici de la temporada de resultats als EUA, amb els comptes dels grans bancs previstos per divendres (JP Morgan Chase, Wells Fargo i Citi).
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,11%, fins als 82,58 dòlars, mentre que l'euro s'aprecia un 0,28% i canvia a 1,1475 dòlars. A més, l'unça d'or baixa un 0,28%, fins als 1.821 dòlars; i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins a l'1,730%. Finalment, el bitcoin avança un 1,3%, fins als 44.318 dòlars.