El banc central es planteja apujar els interessos 50 punts bàsics al febrer
Wall Street obre la sessió d'aquest dimarts sense tendència definida després de les fortes pèrdues de dilluns, les més grans de l'últim mes; en descomptar els inversors que la Reserva Federal (Fed) es planteja apujar els interessos més del que esperava el consens en la primera reunió del 2023, les conclusions del qual es coneixeran l'1 de febrer.
El mateix president de la Fed, Jerome Powell, va comentar la setmana passada que serà apropiat reduir el ritme de l'enduriment monetari fins a 50 punts bàsics a partir del desembre, després d'haver fet 4 pujades consecutives de 75 punts bàsics.
Tot i això, les elevades pressions inflacionistes sobre els salaris, confirmades divendres passat a l'últim informe d'ocupació del novembre, han fet que la Fed contempli seguir pujant els tipus d'interès a un ritme de 50 punts bàsics el febrer del 2023, en lloc de la pujada de 25 punts bàsics que havia descomptat el mercat, segons ha publicat el The Wall Street Journal.
I és que el salari mitjà per hora va pujar al mes passat als EUA a un ritme del 0,6%, el doble del 0,3% anticipat pel consens, cosa que va elevar la pujada salarial mitjana interanual fins al 5,1%.
"En termes de l'enigma de la Fed, aquesta dada enterboleix el panorama d'una possible desacceleració a les alces de tipus, ja que suggereix que el mercat laboral s'està desaccelerant menys del que s'anticipa, cosa que se suma a les pressions de preus als quals enfronta l'economia", va assenyalar Victoria Scholar, directora d'inversions d'Interactive Investor.
A més, l'economia nord-americana segueix enviant senyals de fortalesa, com va passar aquest dilluns amb la dada d'ISM serveis del novembre, que va superar clarament les previsions del consens.
"Lectures de l'ISM com aquesta, i el sòlid informe d'ocupació del novembre, solidificaran la determinació de la Fed d'impulsar les taxes d'interès a l'alça", han comentat els experts d'Oxford Economics.
En aquest sentit, la Fed es plantejarà una pujada de tipus de 50 punts bàsics a la reunió de l'1 de febrer si continuen les pressions inflacionistes sobre els salaris. Això pot quedar reflectit en les projeccions sobre els interessos que proporcioni a la seva propera reunió, les conclusions de la qual es publicaran el 14 de desembre.
ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS
A l'actualitat de la jornada, no hi ha referències econòmiques destacades, ja que només es publicarà la balança comercial dels Estats Units.
A nivell empresarial, l'empresa de refrescos PepsiCo planeja acomiadar uns 1.000 treballadors a Amèrica del Nord per reduir costos.
A més, TSMC ha elevat fins als 40.000 milions de dòlars la inversió prevista per construir una fàbrica de semiconductors als Estats Units. L'operació suposa la inversió estrangera directa més gran en la història d'Arizona i una de les inversions estrangeres directes més grans en la història del país.
Per anàlisi tècnica, l'S&P 500 s'ha girat a la baixa clarament després de rebotar un 17% des de mínims anuals i acostar-se a la mitjana de 200 sessions. A curt termini, pot buscar suport a nivells de 3.900 sencers.
En altres mercats, el petroli registra pèrdues moderades, amb el West Texas als 76,38 dòlars; i el Brent, de referència a Europa, als 82,11 dòlars. A més, l'euro s'aprecia un 0,17% (1,0504 dòlars) i l'or puja un 0,2% (1.785 dòlars). Per part seva, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins al 3,57% i el bitcoin repunta un 0,33% (16.990 dòlars).