Els inversors continuen analitzant la situació i les implicacions d'aquesta nova crisi
Wall Street cotitza amb signe mixt aquest dilluns després de la setmana més baixista de l'any, i després que la Reserva Federal (Fed) hagi anunciat noves mesures per protegir els dipòsits del Silicon Valley Bank (SVB), que ha estat intervingut per les autoritats durant el cap de setmana.
Tot i això, la crisi bancària provocada per la caiguda de l'SVB està lluny de solucionar-se. Sobretot perquè les accions de First Republic Bank, un altre banc regional nord-americà de mida mitjana, cauen a prop d'un 78% a la sessió, ja que els inversors descompten que pot ser el següent a caure.
PÈRDUA DE CONFIANÇA
Aquest escenari d'incertesa no agrada gens als operadors, sobretot tenint en compte que una crisi bancària als Estats Units no entrava a les previsions. La rapidesa i la contundència que ha tingut la Reserva Federal (Fed) per intentar resoldre la crisi ha tingut l'efecte indesitjat d'augmentar la desconfiança del mercat.
"Si bé les mesures són substancials, queda per veure si poden restaurar la confiança al mercat els propers dies", expliquen els experts de Danske Bank.
"Com sempre, la lògica del mercat funciona de tal manera que, com més gran sigui l'esforç per aturar les conseqüències d'un episodi determinat, més gran serà la preocupació que això sigui simplement un indicador del risc elevat de contagi sistèmic", afegeixen des de RaboBank.
A més, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat que demanarà "al Congrés i als reguladors bancaris que reforcin les regles per als bancs", perquè sigui "menys probable" que es repeteixin episodis com les fallides de Silicon Valley Bank i Signature Bank, alhora que ha assegurat que el sistema bancari del país "és segur".
FRENARÀ LA FED LES PUJADES DE TIPUS?
Goldman Sachs ja ha dit que no veu motius perquè la Fed dugui a terme una pujada de tipus a la reunió de la setmana que ve a causa de les “tensions recents al sector financer”.
"A la llum de la tensió al sistema bancari, ja no esperem que el FOMC dugui a terme una pujada de tipus en la seva propera reunió del 22 de març", ha indicat el banc, que anteriorment esperava una pujada de 25 punts bàsics.
Així mateix, els economistes de Goldman consideren que el paquet de mesures d'alleujament anunciat aquest diumenge per les autoritats nord-americanes per afrontar les fallides de Silicon Valley Bank (SVB) i Silvergate es queda curt en comparació amb les mesures similars adoptades durant la crisi financera del 2008.
“És possible que la Fed s'ho vulgui pensar dues vegades abans de trepitjar l'accelerador aquest mes”, comenta Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank. “Per descomptat, el Sr. Powell no vol ser recordat com el president de la Fed més maldestre de la història”, afegeix.
Aquesta analista reconeix que és molt possible que la Fed “s'oblidi” d'una pujada de 50 punts bàsics aquest mes o que no en pugi res.
Un dels factors que tindrà en compte el banc central serà l'evolució de la inflació al febrer, que es coneixerà aquest dimarts. El consens espera una moderació de l'IPC general fins al 6% en taxa interanual i fins al 5,5% en el cas de l'IPC subjacent.
ANÀLISI TÈCNICA
"Es fa malbé l'aspecte tècnic del Dow Jones, que perd el suport del curt termini que presenta als 32.573 punts, preus on hi havia la mitjana de 200 sessions", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.
"Alerta que s'anul·la la formació d'un retrocés temporal a la mitjana de 200 sessions i sembla molt probable que puguem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 31.000 punts; i si els perd no descartem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 28.660 punts, mínims de l'any passat”, afegeix aquest expert.
ALTRES MERCATS
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 2,56% (74,75 dòlars) i el Brent baixa un 2,20% (80,99 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,59% (1,0706 dòlars), i l'unça d'or rebota un 2,25% (1.909 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys continua caient amb força fins al 3,496% des de nivells del 4% que va arribar a tocar la setmana passada. Això indica que els inversors s'estan refugiant al mercat de bons. Per part seva, el bitcoin rebota un 10,9% (23.509 dòlars).