El president de la Fed demana "més temps" per tenir "confiança" per abaixar els tipus
Les borses de la regió Àsia-Pacífic han acabat amb signe mixt aquest dimecres. Els inversors no s'han decantat amb claredat per una tendència, i és que les paraules del president de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), Jerome Powell, aquest dimarts han sembrat nous dubtes. El banquer central ha demanat "més temps de l'esperat" per tenir prou "confiança" per retallar els tipus d'interès.
I és que, ha recordat Powell, hi ha hagut "una falta de majors avenços des del començament de l'any per tornar a la nostra meta d'inflació del 2%", cosa que convida a la prudència a l'hora de començar a relaxar la política monetària. La situació és tan gran, de fet, que el mercat ja només descompta dues retallades aquest any, a partir del setembre.
Després d'aquestes paraules, hi ha hagut diferències en el sentiment inversor a la regió. Per exemple, al Japó han pesat més les dades que s'han publicat aquest dimecres. En concret, les exportacions nipones van augmentar el 7,3% interanual al març i es van desaccelerar des de l'augment del 7,8% observat al febrer, tot i que la xifra ha estat millor que l'augment del 7% esperat pel consens d'analistes.
Pel que fa a les importacions, van caure un 4,9% en comparació amb el mateix període de l'any passat, enfront de l'augment del 0,5% al febrer. D'aquesta manera, el superàvit comercial del Japó va augmentar a 366.500 milions de iens (2.370 milions de dòlars), en comparació amb els 299.900 milions de iens esperats.
I també s'ha publicat l'enquesta Tankan de Reuters del mes d'abril, que ha mostrat que l'optimisme empresarial al Japó es va enfosquir entre les grans empreses a mesura que la feblesa del ien pesava sobre les llars. En concret, l'índex de sentiment dels fabricants es va situar en +9, enfront del +10 del mes anterior.
Per la seva banda, l'índex del sector serveis va caure a +25 des de +32 al mes anterior, malgrat alguns guanys dels minoristes. Cal destacar que aquest índex, que es publica mensualment, es considera un indicador avançat de l'enquesta Tankan trimestral del Banc del Japó.
Després d'això, el Nikkei 225 ha caigut un 1,32% fins als 37.961,8 punts, per sota de la marca de 38.000 per primera vegada des del febrer, mentre que el Topix ha experimentat una pèrdua menor, de l'1,26% per tancar als 2.663,15 punts.
El Kospi de Corea del Sud s'ha deixat un 0,83%, estenent les pèrdues de dimarts, però el Kosdaq de petita capitalització ha pujat en canvi un 0,15%. A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha acabat amb lleugeres pèrdues i instal·lat als 7.605,6 punts.
L'índex Hang Seng de Hong Kong ha registrat pèrdues del 0,52%, mentre que el CSI 300 de la Xina continental també ha trencat amb la tendència baixista de la regió en guanyar un 0,86%.
Al pla empresarial, cal destacar que Fitch ha retallat les qualificacions de Tencent i Alibaba d''estable' a 'negativa'. L'agència de qualificació ha dit que la seva decisió està en línia amb la retallada de la perspectiva que també va escometre sobre la Xina recentment, que va passar d''estable' a 'negativa', tot i que va reafirmar la seva qualificació en 'A+'.
Fitch ha comentat que això "reflecteix la nostra opinió que la qualitat creditícia subjacent d'aquestes empreses no hauria d'excedir la del sobirà a causa dels seus negocis predominantment nacionals i al nivell de regulació, supervisió i intervenció governamental al seu sector". L'agència ha confirmat la nota de les dues companyies d''A+'.