Els experts estan preocupats per la inestabilitat política, però segueixen confiant en què els bons fonamentals macro i micro s'imposin el 'soroll' polític
Podria haver estat Holanda. O França. Fins i tot existia el temor que acabés sent Alemanya. Però, i si finalment el 'cigne negre' polític de 2017 acaba sent Espanya? Els analistes, per ara, són prudents. Però admeten el risc que suposa el retorn de la incertesa política.
Els experts prefereixen no mostrar-se massa pessimistes. Al cap i a la fi, estem en un moment envejable als mercats i els analistes volen apostar per que això continuarà així
De moment, els experts prefereixen no mostrar-se massa pessimistes. Al cap i a la fi, estem en un moment envejable als mercats (amb l'excepció de les caigudes puntuals de la setmana passada per les tensions polítiques als Estats Units i al Brasil) i els analistes volen apostar perquè això continuarà així. "L'efecte sobre els mercats (de la victòria de Sánchez) hauria de ser efímer i suau", assenyala Pablo García, general manager de Carax AlphaValue. De moment, així està sent. L'IBEX es deixa un 0,6% mentre que la resta d'Europa (on destaquen les caigudes de l'1,23% d'Itàlia) cotitza amb signe mixt i moviments moderats. García afegeix que, tot i que és previsible que Sánchez "tregui la seva artilleria dialèctica" i "uni forces amb Podem", els mercats "han agafat una dinàmica optimista a causa de les millores macro i micro".
Millors fonamentals davant de 'soroll polític'. Aquest és el joc de forces que plantegen des de Carax AlphaValue i que, segons ell, guanyaran els primers. El mateix apunten des de Bankinter, on subratllen que la resta de les variables del mercat (més enllà de la variable política) no ha canviat. "La macroeconomia continua sent bona o molt bona i els beneficis empresarials són raonablement bons o directament bons i les estimacions també van revisant a l'alça", expliquen, i afegeixen: "La política és un risc en retrocés. Almenys a Europa".
I és que, el que de veritat preocupa als experts, ara per ara, és el repunt del risc polític als Estats Units. Que les coses es posin tan lletges que Donald Trump hagi de dedicar tots els seus esforços per evitar ser enderrocat en lloc d’implementar les polítiques que tant han agradat al mercat. Això sí que seria un problema, tal com es va demostrar la setmana passada amb les caigudes pronunciades, especialment, de dimecres. Des de Bankinter segueixen insistint que, fins i tot amb això (amb el risc dels Estats Units), no hi ha raons suficients per reduir exposició a un mercat "que compta amb gairebé tot a favor".
El renaixement de Sánchez se suma al referèndum de Catalunya. Tot això, encara que no donarà lloc a una venda indiscriminada, sí que penalitzarà la renda variable espanyola enfront dels seus homòlegs
La prima de risc espanyola tampoc reacciona amb brusquedat i amb prou feines salta dels 119 als 122 punts bàsics després del triomf de Sánchez. Des de Link Securities sí que esperen que avui els mercats espanyols mostrin certa inquietud i que, a mitjà termini, la renda variable i la renda fixa es ressentin si els inversors interpreten que la nova manera d'exercir l'oposició per part del PSOE pot amenaçar l'estabilitat política del país. "El pitjor escenari seria la celebració de noves eleccions generals, les terceres en menys de dos anys", apunten.
Borja Gómez, director d'anàlisi d'Inverseguros-Dunes Capital, creu, però, que és precipitat parlar d'una caiguda imminent de l'Executiu de Mariano Rajoy, especialment si aconsegueix aprovar els pressupostos d’aquest any. Això sí, adverteix que l'escenari no és favorable per als mercats espanyols que han de enfrontar-se també amb el referèndum independentista català o amb la retirada de part dels estímuls per part del Banc Central Europeu (BCE). "Si bé és cert que no veiem una venda indiscriminada dels actius espanyols, sí que creiem que el seu comportament pot ser més negatiu que el dels seus respectius homòlegs i estar una mica més exposats als processos d'aversió al risc que es puguin arribar a observar durant els propers mesos", assenyala Gómez.
EL RETORN DE SÁNCHEZ GAIREBÉ UN ANY DESPRÉS
El que està ja fora de tot dubte és que Pedro Sánchez ha tornat. Després de 234 dies de la seva dimissió, torna enfortit a la secretaria general del PSOE. Sánchez ha aconseguit derrotar Patxi López i, sobretot, a Susana Díaz. El seu primer repte serà intentar unir un partit que es troba dividit per poder tornar a recuperar el terreny electoral perdut. El segon serà en clau nacional.
Els 84 diputats socialistes esperen les seves ordres. En aquesta legislatura durant la qual el Partit Popular governa en minoria, la posició del segon partit més votat és fonamental per a l'estabilitat del país. I Sánchez sembla que torna amb ganes de donar guerra. El principal motiu de la seva dimissió va ser la seva oposició a l'abstenció del PSOE durant la investidura de Rajoy i, durant la campanya de les primàries, ha promès liderar una moció de censura contra el president del Govern. Pablo Simón, professor de Ciències Polítiques de la Universitat Carlos III i editor de politikon, considera que aquesta elecció portarà els socialistes a ser "menys cooperatius" i provocarà "una paràlisi legislativa".
Pablo Simón, professor de Ciències Polítiques de la Universitat Carlos III, considera que aquesta elecció de Sánchez portarà els socialista a ser "menys cooperatius" i provocarà "una paràlisi legislativa"
Davant d'aquesta situació, l'Executiu de Mariano Rajoy podria optar per contraatacar. I aquest contraatac es diu noves eleccions. El PP buscaria amb aquesta decisió un suport electoral que no aconsegueix al Congrés. En aquests comicis tractarien de beneficiar-se, tant el PP com Ciutadans, de la gran divisió que hi ha a Ferraz i de l'allunyament del PSOE del centre. Simó adverteix, però, que "durant les pròximes enquestes veurem un repunt del PSOE per l'efecte 'lluna de mel' que sempre passa amb l'arribada d'un nou líder".
Sembla segur que l'arribada de Sánchez a Ferraz complica la possibilitat d'acord entre els dos principals partits d'Espanya. La gran prova d'aquest desacord es veurà en la posició dels socialistes amb els pressupostos. No obstant això, tot i que seria desitjable per al Govern el suport del PSOE als comptes de l'Estat de 2017, el suport dels socialistes no és imprescindible en el cas que, finalment, l'únic representant de Nova Canàries al Congrés, Pedro Quevedo, doni el seu suport. "Aquest pacte donarà tranquil·litat al Govern i provocarà que una possible convocatòria d'eleccions anticipades es refredi, a curt termini", assenyala el professor de Ciències Polítiques, que afegeix que aquest avançament electoral podria realitzar-se "el 2019, coincidint amb les eleccions municipals".
Però la posició del PSOE davant els pressupostos mostrarà el camí. La senda que marqui Sánchez al seu partit serà fonamental per permetre que l'actual legislatura pugui ser llarga. De moment, Rajoy té temps per planejar la seva estratègia amb 'el reelegit' líder socialista. La gestora que presideix Javier Fernández segueix sent fins al 39 Congrés Federal del 17 i 18 de juny la qual, en funcions, dirigeix el partit. En aquest moment, Sánchez presentarà el seu equip i començarà els seus moviments parlamentàries, això sí, sense poder debatre amb Rajoy al Congrés.