Michael Gayed assenyala diversos indicadors de mercat que anticipen un altre gran esfondrament
El seu fons ha guanyat un 60% enguany després d'anticipar-se a la crisi del coronavirus, i ara ho té clar: "S'apropa un col·lapse". És Michael Gayed, gestor del ATAC Rotation Fund i, malgrat el seu clar alarmisme actual, assegura no voler atemorir a cap inversor.
"Són temps salvatges als mercats", assenyala Gayed en declaracions recollides per MarketWatch. "Malgrat la pandèmia, a la qual els EUA no està sabent respondre, les borses no s'han ni immutat, i han seguit rebotant", afegeix.
Les xifres donen la raó a Gayed. La renda variable ha arribat a caure un 30% en el pic de la crisi i després ha rebotat més d'un 50% des dels mínims registrats al març. I tot això, en menys de vuit mesos. Gayed creu que ara s'apropa un altre gran enfonsament de la borsa.
Gayed es recolza en indicadors de mercat com la rendibilitat del bo del Tresor a 10 anys, que està al 0,5% i en el rendiment del deute estatunidenc a 30 anys, per sota de l'1,5%. "Se sol dir que els tenidors de bons són l''smart money' (diners intel·ligents) i tendeixen a anticipar-se a l'economia", argumenta. "El fet que les rendibilitats no s'hagin elevat massa (ha estat a l'inrevés, en realitat) a curt termini és molt preocupant, ja que històricament sol precedir grans períodes d'estrès en borsa", postil·la.
"ABANS DEL CRASH DEL CORONAVIRUS VAM VEURE UN MOVIMENT MOLT SIMILAR"
No ens oblidem de les 'utilities'. Aquest sector, vist tradicionalment com un actiu refugi en un escenari de possibles recessions, està actualment rendint per sobre de l'S&P 500: "Això hauria d'activar les alarmes entre els inversors de renda variable, entre els quals jo m'hi incloc, ja que just abans del crash del coronavirus vam veure un moviment molt similar", esgrimeix.
Gayed conclou l'argument tornant a recordar la desconnexió entre fonamentals i borsa, que ja han assenyalat altres grans gurus i experts abans que ell: "L'S&P 500 li ha donat la volta a les pèrdues acumulades enguany malgrat estar a l'espera d'una catàstrofe econòmica, el Nasdaq 'vola'... ningú no sembla pensar que el mercat pugui caure mai més, i sembla que tothom ha oblidat el risc que comporta invertir, per la qual cosa les tornes poden tornar a canviar ràpidament i amb una força brutal", conclou.