Anticipa "rendibilitats de dos dígits el 2024" per a la majoria d'entitats espanyoles
L'agència de qualificació Scope Ratings ha assegurat aquest dimarts que una hipotètica fusió entre BBVA i Sabadell generaria "un sector bancari polaritzat", en què tres entitats controlarien la major part del mercat espanyol.
"Un grup bancari més gran, si l'operació tira endavant, permetrà BBVA escurçar distàncies amb el líder històric a Espanya, el grup Santander, però deixarà un sector bancari polaritzat, amb tres gegants de la banca universal que controlen a prop del 65% del mercat (Santander, BBVA, Caixabank) juntament amb una sèrie d'entitats més petites amb un enfocament regional però que continuen sent rellevants en els seus respectius segments de nínxol", destaquen els analistes de la companyia.
Tot i això, matisen que "l'adquisició dista molt de ser un fet", ja que "s'espera que el procés duri entre sis i vuit mesos".
"Els riscos per a l'operació procedeixen de l'oposició inicial a l'oferta per part del consell d'administració del Sabadell, basada en el que considera un potencial autònom més gran i el seu rebuig a la valoració proposada. BBVA no només necessita obtenir les aprovacions reguladores, sinó també convèncer els accionistes de Sabadell. A banda dels avantatges estratègics que podria oferir la fusió, és clar que els clients també hi tindran alguna cosa a dir, ja que retenir els clients és sempre un repte durant aquest tipus de processos”, afegeixen.
Segons el seu criteri, “per a Sabadell, continuar en solitari és una opció, tenint en compte la millora de la rendibilitat evidenciada no només en la seva operació espanyola, sinó també al Regne Unit, amb TSB Bank, la seva filial de banca minorista i de consum ".
"El repte de Sabadell prové de les oportunitats de créixer a un ritme més ràpid i mantenir el seu lideratge al seu mercat regional mentre l'entorn operatiu es torna més dinàmic", subratllen.
Alhora, assenyalen que l'OPA presentada per BBVA "posa de manifest el bon moment que travessa l'economia espanyola per al sector bancari, amb perspectives de creixement i atractives oportunitats de rendibilitat-risc per a la banca comercial i al detall".
"Si té èxit, aquesta fusió crearia un actor més gran amb més poder de fixació de preus i capacitat per desplegar fàcilment capital, cosa que potencialment canviaria l'escenari competitiu", afegeixen.
En general, consideren que "els bancs espanyols van començar el 2024 millor del que s'esperava", i creuen que la dinàmica positiva es mantindrà durant el que resta d'any, ja que anticipen "rendibilitats de dos dígits el 2024" per a la majoria d'entitats espanyoles.