Schroders: l'enfonsament del petroli provocarà una onada mundial de "fallides"

No tan sols als Estats Units, sinó també a l'Àsia, l'Amèrica Llatina i Europa

César Vidal
Bolsamania | 23 abr, 2020 10:25
ep yacimiento de petroleo y gas en vaca muerta
TWITTER - Archivo

L'enfonsament del petroli provocarà una onada de "fallides" a nivell mundial. L'enfonsament del 'or negre' per la pandèmia de Covid-19 ha provocat un esdeveniment únic a la història, ja que els futurs de maig sobre el West Texas es van desplomar un 305% en una sola jornada, fins a tancar a -37 dòlars.

Mark Lacey, gestor de matèries primeres de Shroders, creu que aquest enfonsament tindrà grans repercussions econòmiques a mitjà termini. Malgrat que moltes companyies petrolieres estan retallant les seves despeses de capital en un 50%, "moltes acabaran fent fallida", anticipa.

I recorda que unes 80 companyies de petroli i gas van fer fallida després de la crisi per l'enfonsament dels preus del petroli el 2015. "Ara ens enfrontem a una situació pitjor", afirma. I prediu que "la indústria canviarà després d'aquests esdeveniments, ja que les fallides no només es limitaran als Estats Units, sinó que també n'hi haurà a l'Àsia, l'Amèrica Llatina i Europa".

En aquest sentit, moltes companyies petrolieres estan començant a tancar (shut-in) la seva producció davant els nous preus del petroli, és a dir, estan posant un límit a la producció. Lacey destaca que a principis de març aquest tipus de tancaments van ser graduals, però "ara s'estan accelerant i molts d'ells seran permanents, ja que molts camps no tornaran a obrir, encara que els preus tornin a pujar fins a 60-65 dòlars per barril".

Segons els càlculs de la indústria, es podrien perdre de quatre a set milions de barrils per dia com a resultat d'aquests tancaments. Lacey explica que l'enfonsament del 305% va ser pel fet que els 'traders' físics que s'havien compromès a rebre el lliurament a Oklahoma no van poder emmagatzemar el petroli, "fins al punt que van haver de fer pagaments únics d'entre 40 i 50 dòlars per barril als magatzems perquè tinguessin el petroli durant uns dies més".

I encara que l'enfonsament del West Texas no va ser de la mateixa magnitud en el petroli Brent, Schroders afirma que això no sols afectarà el mercat nord-americà. "A tot el món, els terminals d'emmagatzematge s'ompliran, i això obligarà els productors de l'OPEP i no OPEP a efectuar encara més retallades", anticipa.

A diferència del Brent (usat també com a referència dels preus del petroli), els contractes de West Texas es liquiden per lliurament físic, i el propietari del contracte, el dia del seu venciment, rep els barrils de petroli.

Com que molts 'traders' de petroli als mercats financers no en poden acceptar el lliurament físic, hi ha hagut impaciència per desfer-se d'aquestes existències i així evitar despeses d'emmagatzematge, ja que la capacitat d'emmagatzematge al centre de WTI a Cushing, Oklahoma (el principal punt de lliurament de petroli als EUA), s'esgotarà a mitjan maig.

En qualsevol cas, la conclusió és que la commoció al mercat mundial de petroli com a resultat de les restriccions de la Covid-19 no té precedents. "Aquest mercat mai no ha experimentat una caiguda de la demanda d'aquesta magnitud i, pel que ja estem veient, això tindrà un impacte a llarg termini en la dinàmica de l'oferta de la indústria petroliera durant molts anys", explica Lacey. "I malgrat les recents retallades en la producció, el motor més important per a qualsevol recuperació serà la demanda", conclou.

contador