El banc dóna un potencial alcista del 8% a l'IBEX, que el situarà a prop dels 11.000 punts
L'any 2017 arriba al final i és hora de fer balanç i, sobretot, d'analitzar com serà el 2018. Així, Renta 4 aposta per l'IBEX-35 a la seva cartera de cinc grans valors per Repsol, Santander, DIA, Cellnex i Acerinox. A més, el banc confia que serà un bon any per al selectiu espanyol, al qual li dóna un potencial alcista del 8%, que el situarà als 10.934 punts.
Natalia Aguirre, directora del departament d'anàlisi de Renta 4, ha explicat que són unes carteres diversificades: "Tenim petroli, tenim banca, tenim DIA, que creiem que és un dels valors més castigats". A més, apunta que Cellnex "ens ha donat moltes alegries aquest any (es revalora un 60%) i que seguirà així". Finalment, ha explicat que aposten per Acerinox pel cicle.
No obstant això, Renta 4 també compta amb una cartera versàtil a la qual se li uneixen altres cinc valors de la cartera de grans companyies "per afegir major diversificació". Així, el banc aposta per Liberbank "ha fet ja bona part dels deures, tot i que ha de millorar la seva activitat per millorar rendibilitat, però cotitza a la meitat", explica Aguirre. També aposten per BME, per la recuperació de volums, Ferrovial, IAG i Iberdrola.
Al final, els experts de Renta 4 també recomanen valors lligats al sector del cartonatge, com Europac, aquelles companyies relacionades amb la transformació digital, el concepte de "longevitat" i aquelles que estiguin lligades al creixement de les classes mitjanes en països emergents.
El 2017, la rendibilitat que han obtingut de les dues carteres és superior a la de l'IBEX. Si el selectiu espanyol està al 10% de rendibilitat, les carteres de Renta 4 estan al 17% de rendibilitat, tal com ha explicat Natàlia Aguirre. Per 2018, els analistes de Renta 4 atorguen un potencial de 8% a l'IBEX 35, la qual cosa el situarà a prop dels 11.000 punts (10.934 sencers).
Durant la presentació de la seva 'Estratègia d'Inversió' per al pròxim exercici, els experts de Renta 4 es tornen a posicionar-se clarament a favor de les borses davant de la renda fixa, en particular la renda variable europea, que compta amb el suport del Banc Central Europeu (BCE), un major potencial de recuperació a resultats i unes valoracions més atractives.
"Cal tenir en compte que la renda variable europea està a un 33% encara del pic de beneficis, mentre que la borsa dels EUA està un 55% per sobre d'aquests beneficis", explica Aguirre. Malgrat aquest optimisme sobre les borses, l'analista ha subratllat la necessitat de ser "selectius" i ha recomanat mantenir "reserves de liquiditat" que permetin aprofitar les "ocasions del mercat" i beneficiar-se de l’"ineficiències entre valor i preu".
Pel que fa als riscos, els analistes de l'entitat posen el focus sobre una retirada "massa ràpida" dels estímul monetaris", els alts nivells de deute i els conflictes geopolítics, així com sobre els diferents esdeveniments polítics com cites electorals a Europa, la reforma fiscal als Estats Units i les negociacions del Brexit.
"Hem acumulat un deute enorme, de manera que no ens podem permetre el luxe de tenir pujada massa ràpida dels tipus d'interès", ha advertit Aguirre, que pronostica que la primera pujada dels tipus d'interès del Banc Central Europeu (BCE) tindrà lloc al març de 2019.
"El creixement global, els elevats nivells de deute, la normalització monetària i els condicionants polítics seran els quatre factors que marcaran l'estratègia d'inversió el 2018", ha explicat Juan Carlos Ureta, president de Renta 4.