Els inversors, pendents de les dades d'inflació i del petroli
Wall Street rebota aquest dilluns després de tancar divendres amb caigudes destacades i pèrdues setmanals mitjanes de l'1%. Els inversors inicien la setmana pendents del preu del petroli i amb les dades d'inflació que es publicaran divendres als Estats Units a l'horitzó.
En aquest sentit, el cru West Texas avança un 0,6% (119,60 dòlars) i el barril Brent repunta un 0,6% (120,51 dòlars), cosa que segueix complicant la tasca dels bancs centrals per lluitar contra la pujada dels preus a les economies occidentals.
Com a factor positiu, la Xina avança en el seu procés de reobertura econòmica a les principals ciutats com Xangai i Pequín, cosa que hauria de donar un respir a l'economia del gegant asiàtic i alleujar les tensions a la cadena global de subministrament.
Pel que fa a la inflació, el consens té l'esperança que els preus als EUA hagin arribat el sostre, i que tant l'IPC general com l'IPC subjacent segueixin baixant des dels nivells actuals elevats.
Tot això sense perdre de vista la guerra a Ucraïna i les noves amenaces de Rússia als EUA i l'OTAN per subministrar amb míssils de llarg abast a les forces ucraïneses. Mentre aquest tema no se solucioni, serà difícil veure un rebot durador als mercats de renda variable.
UN MERCAT COMPLICAT A CURT TERMINI
"El més difícil d'acceptar és que estem en una etapa en què la macro nord-americana bona és dolenta per a les borses, perquè reforça l'expectativa d'una Fed més dura amb els tipus, però si surt dolenta és igualment negativa, perquè reforça la por ad'un deteriorament del cicle econòmic", expliquen des de Bankinter.
Segons la seva opinió, la Fed seguirà endavant amb l'enduriment monetari, que inclou pujades de tipus i reducció del balanç, fins que la inflació quedi controlada. L'enduriment quantitatiu (QT) és un dels assumptes que més preocupen els inversors, perquè la retirada massiva de liquiditat és negativa per a les borses.
"Ens trobem en aquelles setmanes que decideixen si entrem o no en un altre mercat baixista (bear market), i per això no ens hem de confiar, sinó refugiar-nos. No és tan important encertar com protegir", argumenten els seus experts. Segons la seva valoració, el bear market s'activaria si l'S&P 500 perd els 3.835 punts, nivell que coincideix amb els mínims del maig, als 3.810 punts.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Amazon repunta a la borsa després d'executar aquest dilluns el seu 'split' (desdoblament d'accions) de 20 accions per una.
A més, Apple celebra entre avui i divendres la seva Conferència Mundial de Desenvolupadors (WWDC), que s'espera que se centri en el programari. El comportament d'aquests dos valors tindrà un gran impacte als índexs nord-americans.
D'altra banda, Howard Schultz ha acordat romandre com a CEO interí de Starbucks fins al primer trimestre fiscal del 2023.
D'altra banda, les accions d'energia solar pugen aquest dilluns després de la publicació d'un informe que assenyala que l'administració Biden suspendrà les tarifes dels panells solars durant 24 mesos i utilitzarà la Llei de producció de defensa per promoure la producció nacional, segons publica l'agència Reuters.
En altres mercats, l'euro s'aprecia un 0,2% (1,0740 dòlars). A més, l'unça d'or puja un 0,2% (1.854 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 2,96%. Finalment, el bitcoin rebota un 5% (31.400 dòlars).