Quin serà l'impacte als mercats de la rebel·lió de Prigojin contra Putin?

Allianz GI assenyala que "els inversors s'han tornat força complaents amb la situació"

César Vidal
Bolsamania | 26 jun, 2023 18:22
photo d archives de fondateur du groupe de mercenaires prives wagner yevgeny prigozhin a moscou en russie

Quin serà l'impacte als mercats de la rebel·lió de Prigojin contra Putin? És la pregunta que intenta respondre Gregor M.A. Hirt, director d'Inversions global Multi Actius a Allianz Global Investors (Allianz GI).

"Si bé les dues parts van fer un pas enrere, la situació és un recordatori de les tensions que hi ha dins de Rússia i sobre la sostenibilitat institucional del règim de Putin", comenta aquest expert.

"En general, la situació segueix sense estar clara, amb més probabilitat de resultats extrems. D'una banda, Rússia pot estar més interessada en un resultat negociat a Ucraïna, per tal de tornar a centrar-se en els problemes interns, en ser menys resistent a un conflicte de llarg termini", indica.

"D'altra banda", adverteix, "hi ha el risc que Putin senti que necessita una demostració de força i, per tant, recorri a accions encara més brutals per 'donar exemple' a Ucraïna i als escèptics".

IMPACTE ALS MERCATS FINANCERS

En valorar el possible impacte en els mercats financers, assenyala que "tenir Prigojin i un equip de nacionalistes de dreta russos arrabassant-li el poder a Putin sens dubte hauria sacsejat substancialment els mercats. No obstant, els inversors s'han tornat força complaents amb la situació i els riscos potencials associats amb la guerra de Rússia a Ucraïna, ja sigui pel subministrament de gas a l'hivern del 2024 o per la manca de producció de fertilitzants i béns agrícoles en un any de temperatures rècord i el fenomen de El Niño”.

Per això, assenyala que, "els inversors analitzaran l'impacte del motí de Wagner, començaran a anticipar les properes esquerdes en el règim de Putin i reequilibrar-ne l'anàlisi geopolítica. Òbviament, en aquest entorn, els refugis segurs com l'or, el dòlar nord-americà i els bons del Tresor dels EUA podrien ser els guanyadors, mentre que els actius de risc es podrien veure pressionats”.

Segons la seva opinió, "el risc més gran per als mercats és un ràpid repunt de la volatilitat, que a l'S&P 500 ha estat al seu nivell més baix des de principis de gener de 2020. Els baixos nivells recents han permès que més inversors a llarg termini, especialment basats en el risc, tornessin a entrar al mercat".

Sobre el petroli, que cotitza amb escàs moviment, Hirt explica que "qualsevol incertesa relacionada amb la capacitat de producció de Rússia clarament recolzarà els preus".

contador