Els experts de GVC expliquen i relativitzen la situació de la Xina i el petroli
Les borses europees han començat l'any molt malament, amb fortíssimes caigudes que han portat l'IBEX a perdre els mínims del 2015 i que tornen a replicar-se aquest dijous a totes les places, amb retallades del 2,5% de mitjana. Cal destacar que l'índex de la locomotora europea, el Dax alemany, és aquest dijous el que cau més, amb retallades del 3,14% en aquests moments, i que ha perdut en preus intradia el suport de 10.100 punts (ara cotitza a 9.800 punts).
Això, des del punt de vista tècnic. Des del punt de vista fonamental, s'està parlant de diversos factors que estan penalitzant els mercats, però sens dubte el principal és la Xina. La borsa del gegant asiàtic ha tornat a caure amb força aquest dijous, tal com va fer dilluns, cosa que ha fet ressorgir el fantasma que tant va penalitzar els mercats l'estiu de l’any passat. A més, les tensions geopolítiques, provocades per l'Orient Mitjà (però també procedents d'altres focus, com ara Corea del Nord), que també afecten el petroli (que continua caient), sembla que estan pesant molt. Per descomptat, aquí a Espanya no podem oblidar-nos de la incertesa electoral local i del fet que ens enfrontem a la repetició de dos importants comicis (les eleccions a Catalunya i les generals).
Tot això ha donat lloc a un còctel de pessimisme i preocupacions que estaria arrossegant ja no només l’IBEX, sinó, com diem, totes les places europees (i també les nord-americanes, que aquest dimecres perdien més d'un 1%. Els futurs cauen ara a l'altre costat de l'Atlàntic ni més ni menys que un 2,5%).
Davant d’aquest panorama, la gran pregunta que es fan ara els inversors és què cal fer. Comprem o continuem esperant que aquesta caiguda es pronunciï encara més? La Xina serà «el gran problema» del 2016? I l’Orient Mitjà... I el petroli?
Jaume Puig, director general de GVC Gaesco Gestión, es mostra clar i taxatiu: «Aprofitem la conjuntura actual per augmentar posicions, ja que tots els elements essencials –resultats empresarials i múltiples de valoració– es continuen trobant en una situació tremendament favorable per a l'inversor». Puig afegeix que «molt probablement ens trobem en una fase ja madura de la tercera dent de serra de l'any 2015, la que es va produir durant el mes de desembre».
I LA XINA?
Pel que fa a la Xina, a GVC recorden que la borsa de Xangai va caure aquest dilluns prop d'un 7% (cosa que ha tornat a passar aquest dijous), però subratllen que en aquest mercat hi cotitzen les accions A, les que adquireixen de manera majoritària els inversors domèstics xinesos, i que la borsa de Hong Kong (on cotitzen les accions H, les que adquireixen de manera majoritària els inversors internacionals) va caure un 2,68% el mateix dia (aquest dilluns).
Aquests experts també expliquen que el dia 8 de juliol les autoritats xineses van posar unes restriccions a la venda per als grans accionistes, els que tenen més d'un 5% d'una empresa cotitzada, i per als executius de les companyies. «Aquestes restriccions es van prendre en el marc de la inestabilitat de l’estiu passat, que va venir després que les accions A xineses haguessin pujat, entre l’agost del 2014 i mitjan juny del 2015, al voltant d'un 150% fruit d'una gran demanda de les famílies xineses. Aquestes restriccions a la venda tenien una durada de sis mesos, per la qual cosa es mantenen fins aquest divendres, 8 de gener, inclòs. Les vendes que hem vist no són més que vendes tècniques d'anticipació davant la finalització d'aquest termini. Tenen poc a veure amb les dades econòmiques», subratllen.
I LES TENSIONS A L’ORIENT MITJÀ I EL CRU?
La ruptura de relacions entre l’Aràbia Saudita i l’Iran que s'ha produït aquest cap de setmana passat, després de les execucions que va dur a terme l’Aràbia Saudita, té impacte en el preu del cru. Així i tot, a GVC volen destacar que el consum de petroli al món es troba en nivells de màxims històrics. «Cada dia es consumeixen al món 95 milions de barrils de petroli». El baix preu del petroli, afegeixen aquests analistes, «és degut a un excés d'oferta i no a una manca de demanda».
«Un preu baix del petroli durant més temps és una gran notícia tant per a l'economia mundial com per al conjunt de resultats empresarials. Un 50% del descens del preu del petroli implica un augment d'un 1% del creixement del PIB mundial. No compartim l’evolució recent en paral·lel dels preus del petroli i de les borses. Haurien d'evolucionar en sentit contrari.»