Els índexs han viscut una setmana molt volàtil a mesura que aquestes pors s'aguditzen
La setmana està sent complicada i volàtil a les borses per una sèrie d'aspectes que preocupen als inversors i que han cobrat especial força durant les últimes jornades. Quatre 'elements' estan ara pressionant els índexs a la baixa, quatre 'problemes' amb potencial per anar a més i que constitueixen serioses amenaces per a l'evolució dels índexs durant aquesta segona part de l'any.
1. L'augment dels casos de Covid-19 a causa de la variant delta. És una realitat que els casos de coronavirus no paren d'augmentar al món a causa de la soca delta, més contagiosa, i dels problemes en el procés de vacunació per la reticència d'alguns ciutadans a vacunar-se. Als Estats Units s'ha arribat a les 1.000 morts en un sol dia aquesta setmana, xifra que no es veia des del març. A Àsia, les autoritats estan tornant a reimposar restriccions en el marc de la seva política de 'tolerància zero' amb els casos de virus, molt més estricta que a la resta del món. Mentrestant, els experts temen que pugui passar un cop finalitzi el període estival i comenci el mal temps, més propici per a l'expansió del virus. Aquesta setmana, Bloomberg publicava les advertiment de pediatres nord-americans sobre la possibilitat que la tornada a l'escola provoqui una onada de nens amb síndrome multisistèmic infantil (MIS-C), una malaltia greu provocada per la Covid-19.
2. El temor de l'alentiment econòmic pel repunt del virus. Directament relacionat amb l'anterior, l'altra gran preocupació ara mateix és que la recuperació econòmica es vegi truncada precisament per aquesta expansió de virus i la consegüent reimposición de restriccions. La Xina publicava a principis de setmana diverses dades macro pitjors del que s'esperava, cosa que aguditzava les pors, ja que el gegant asiàtic ha estat el primer en recuperar-se d'aquesta pandèmia i és un 'motor global'. Si la Xina comença a trontollar, l'impacte mundial podria ser fonamental. Els Estats Units també ha publicat aquesta setmana dades fluixes (vendes al detall), i ja hi ha qui comença a retallar previsions per a la segona part de l'any. Oxford Economics avisava dilluns que revisarà a la baixa les seves estimacions de creixement de la Xina a finals del mes per al segon semestre i el conjunt de 2021.
3. La 'sorpresa' de l'Afganistan. La presa de Kabul per part dels talibans i la recuperació del poder a l'Afganistan és un focus de pressió i de preocupació evident per als mercats. Els talibans prometen pau i respecte als drets humans, però els inversors no semblen creure-s'ho. Hi ha molts dubtes sobre el que pot acabar passant a la regió i fora d'ella com a conseqüència del que ha passat. Els experts de Rabobank advertien al començament de la setmana que "és gairebé segur que aquest malson geopolítica només ha començat", i aquesta és la sensació regnant ara.
4. La possibilitat que la Fed 'mogui fitxa' abans del previst. O almenys això es desprèn de les actes de l'última reunió, que indiquen que la majoria dels funcionaris responsables de la política monetària esperen començar a reduir les compres d'actius aquest mateix any. Hi continua havent divisió al respecte entre els membres de la Fed -n'hi ha qui vol fer-ho a finals d'aquest any i n'hi ha qui prefereix esperar el pròxim-, però la veritat és que una hipotètica retirada del suport del banc central nord-americà enmig del panorama descrit més amunt no agrada en absolut als mercats.