Quatre claus sobre la borsa que tot inversor ha de conèixer per guanyar diners

Molts inversors creuen que els moviments baixistes descompten problemàtiques futures

César Vidal
Bolsamania | 24 mar, 2016 07:49 - Actualitzat: 10:35
dinero, inversión, euro

Està confós pels moviments de l'IBEX d’aquests últims mesos? Què ha canviat al mercat des dels mínims del mes de febrer, quan semblava que l'economia mundial estava condemnada a una recessió i que el preu del petroli s’enfonsava jornada rere jornada?

Com podem guanyar diners en un entorn de moviments tan explosius en el preu dels diferents actius? Quines claus hem de conèixer per no deixar-nos endur pel mercat i acabar-ne expulsats?

ENCERTEN ELS SEUS MOVIMENTS, LES BORSES?

1. Jaume Puig, director general de GVC Gaesco Gestión, comenta al blog de l'entitat que «molts inversors creuen que els moviments baixistes de les borses descompten problemàtiques futures. En la majoria de casos, tanmateix, no és així, ni tan sols en les borses més eficients del món, les nord-americanes. Si ser inversor en renda variable sempre ha exigit valentia i enteresa, per a l'inversor nord-americà ho ha exigit en una mesura inferior».

Segons un estudi elaborat per Gaesco, des del 1995 l’S&P 500 ha baixat més d'un 7% en 56 ocasions, amb una caiguda mitjana del 12,5%. «L'interessant, tanmateix, és analitzar el temps de recuperació, és a dir, quant de temps ha transcorregut fins que els mercats han recuperat totalment els nivells inicials anteriors als descensos», explica aquest expert.

ELS DESCENSOS SOLEN RECUPERAR-SE EN SIS MESOS

2. «Gairebé en un 80% dels casos, els descensos s'han recuperat abans d'un any, i de fet, el 60% d'aquestes recuperacions ràpides s'han produït abans de 3 mesos, i el 90%, abans de 6 mesos. Només en el 20% dels casos la recuperació ha requerit un període llarg d'entre 2 i 7 anys. En altres paraules, en quatre de cada cinc descensos borsaris els temors que el mercat ha arribat a cotitzar han estat infundats…, i això, en el mercat borsari més racional que existeix», afegeix Jaume Puig.

LA VOLATILITAT, RISC O OPORTUNITAT?

3. «Qualsevol inversor borsari ha de conèixer aquest extrem, en un primer estadi, per no caure en aquests paranys que el mercat para reiteradament cada any, i no vendre en qualsevol d'aquestes situacions, i, en un segon estadi de maduresa inversora, per aprofitar aquestes situacions per adquirir més renda variable», aconsella.

«Molts inversors associen volatilitat amb risc. La meva visió de la volatilitat, tanmateix, és molt més positiva. No he considerat mai la volatilitat una mesura de risc adequada per al mercat borsari. Més aviat es tracta d'una oportunitat», assenyala.

ÉS MILLOR CENTRAR-SE EN LES EMPRESES I NO DISTREURE LA NOSTRA ATENCIÓ

4. «Mentre molts inversors distreuen l’atenció temporalment en una decisió o altra del BCE o de la Reserva Federal, és impressionant veure com les empreses s'adapten als entorns canviants», afirma el director general de GVC Gaesco Gestión.

«Fa un mes, en els comitès d'inversió de la majoria de cases, es parlava només sobre les causes hipotètiques del descens dels mercats. Avui es torna a parlar sobre les empreses en les quals es pot invertir. Han canviat el xip. Vet aquí la gran diferència: no ha canviat res, però alhora tot és diferent», conclou.

contador