La maniobra de Putin en el seu pòquer amb Aràbia és un bluf: "Rússia no és immune al crash del petroli"

Els saudites han fet pujar l'aposta demanant a Aramco que augmenti la seva producció en 1 milió

Sergio García
Bolsamania | 12 mar, 2020 12:16
ep el presidente ruso vladimir putin
Dmitry Azarov

Sang, suor i petroli. És el que li pot costar a Rússia la guerra de preus amb l'Aràbia Saudita i l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) com a espectadora privilegiada. Els de Vladimir Putin asseguren que poden sobreviure sense immutar-se a un barril de Brent a 25 dòlars durant una dècada. Els economistes els donen un any.

Cinc anys. És el temps que fa que Rússia va ajustant el seu pressupost i creant una reserva de petroli de més de 550.000 milions de dòlars. És més gran que la de l'Aràbia Saudita, però tampoc no en tindrà prou amb aquests nivells de preu per sufragar una guerra durant més d'un any, segons els analistes.

"Si d'aquí a un any els preus del petroli continuen estancats a la zona dels 30 dòlars per barril, hauran de prendre mesures, com ara rebaixar la despesa o pujar els impostos, no hi ha alternativa", afirmen els experts d'Alfa-Bank a Moscou.

Si el Brent es manté a 35 dòlars per barril, els de Putin poden resistir uns tres anys, segons S&P. Fins aquesta setmana, l'agència de qualificació creditícia considerava els actuals nivells de preu dins dels seus "escenaris de risc".

S&P va arribar a afirmar contundentment en un dels seus informes del passat any que, amb el petroli a 25 dòlars, l'economia russa entraria en recessió l'any següent. Putin necessita una victòria com aquesta. El seu actual mandat finalitza el 2024 i la falta de despesa social en infraestructures ha anat minant la seva popularitat, com reflecteixen les últimes enquestes.

Per netejar la imatge de Putin, Rússia tenia planejat manllevar part dels diners que guarden al seu fons sobirà, segons informa Bloomberg. Aquí és on el país diposita també els ingressos extra que facturen per la seva exportació d'esquist. Si els preus del petroli continuen baixos, els russos hauran de treure més diners del que tenien previst per implementar el seu paquet de mesures.

"Una retirada de diners substancial del fons sobirà rus deixaria el país en una posició financera molt vulnerable", asseguren els experts de TS Lombard. Rússia no té previst deixar d'anar de botigues, i aquest dimarts el seu banc central ja ha començat a comprar rubles per sostenir la divisa.

RÚSSIA CREIXERÀ MIG PUNT MENYS SI SEGUEIX AIXÍ

"El Govern rus té raó en pensar que poden mantenir la seva despesa durant anys, però nosaltres els en donem sis, no 10 anys com sostenen ells", subratllen des de Bloomberg Economics. "Qualsevol imprevist elevarà la pressió a la qual el pressupost està sotmès", afegeixen. "Si Rússia passa a gastar diners de forma més frugal, poden mantenir les reserves del seu fons sobirà sis anys més", concedeixen també des d' Economic Expert Group.

A BCS Financial Group parlen de l'impacte que pot tenir un petroli a 35 dòlars el barril per a l'economia russa, a la qual pronostiquen mig punt menys de creixement per a aquest any, si no canvia l'escenari actual.

contador