Els preus del gas natural s'han disparat pels temors sobre el subministrament
El president de Rússia, Vladímir Putin, ha calmat els nervis del mercat pel gran repunt dels preus de gas natural a Europa, en assegurar que el subministrament per part de Rússia està garantit i que Moscou està compromès amb l'estabilització del mercat global de l'energia.
Les declaracions de Putin es produeixen després que el preu del gas natural s'hagi disparat un 60% a Europa en tot just dues jornades, a causa dels temors sobre la manca de subministrament i els reduïts inventaris de cara a l'hivern.
El mandatari rus ha comentat que Rússia està preparada per impulsar el subministrament de gas a Europa i que el seu govern està compromès amb l'estabilització del mercat energètic mundial.
Segons ha comentat, el subministrament de Gazprom cap a Europa arribarà a un nou rècord. A més, l'augment del bombament de gas a través d'Ucraïna superarà les obligacions contractuals. Rússia "sempre" serà un subministrador "fiable" de gas, complidora de les seves "obligacions", ha sentenciat Putin.
Al mateix temps, ha criticat la Comissió Europea per la seva visió a curt termini sobre el subministrament, en un moment en què Rússia busca posar en marxa el controvertit gasoducte Nord Stream 2, que transportarà gas rus a Alemanya pel fons del mar Bàltic i esquivarà així territori ucraïnès. Alguns països europeus asseguren que Rússia està retenint subministraments de gas per aconseguir la posada en marxa d'aquest gasoducte.
En qualsevol cas les paraules de Putin han calmat els preus de gas natural i també les borses europees, que segueixen cotitzant en negatiu, però han reduït les seves pèrdues.
El temor que els subministraments de Rússia siguin menors del que preveu durant l'hivern ha tensionat els preus del gas d'una manera molt violenta durant els últims dies. No obstant això, després de les declaracions de Putin, el preu del gas a Europa baixa un 7% després d'haver repuntat un 25% durant el dia.
No obstant això, la ràpida caiguda dels preus demostra l'extrema volatilitat al mercat. La raó és que les escasses existències abans de l'hivern continuen sent motiu de preocupació.
"La situació segueix sent difícil, és clar, però podria ser que Putin hagi posat un sostre a aquests moviments bojos del mercat de moment", afirma Neil Wilson, estrateg de Markets.com.
"Un augment de l'oferta de Rússia alleujaria les preocupacions immediates a Europa", afegeix aquest expert, però "a llarg termini, per descomptat, la manca de despesa és un gran impulsor que els preus es mantinguin més alts durant més temps. S'acosta l'hivern i els subministraments encara són molt escassos i els mercats, volàtils".
Aquest dimecres, els principals grups del Parlament Europeu han reclamant que es coordini una resposta comuna del bloc a l'escalada dels preus energètics amb mesures com l'impuls de les compres conjuntes de gas, la creació d'una reserva estratègica d'aquest recurs i l'examen de possibles casos de manipulació al mercat elèctric.