Pujades a Wall Street malgrat el repunt més gran de la inflació en 40 anys

El mercat anticipa que la Fed accelerarà la retirada d'estímuls la setmana que ve

Bolsamanía
Bolsamania | 10 des, 2021 18:24
wall street rojo
Alberto Sánchez

Wall Street puja lleugerament després del tancament baixista de dijous, amb pèrdues destacades sobretot per al sector tecnològic (el Nasdaq va baixar gairebé un 2%, mentre que el Dow Jones va tancar pla). El creixement més gran de l'índex de preus del consum (IPC) dels Estats Units en 40 anys, publicat divendres a la tarda, ha ajudat que el mercat respiri alleujat.

NASDAQ 100
20.906,454
  • -1,30%-274,51
  • Max: 21.015,51
  • Min: 20.718,78
  • Volume: -
  • MM 200 : 19.585,53
20:37 10/01/25

La inflació de la primera economia del món ha despuntat fins al 6,8% en taxa interanual al novembre, davant del 6,2% de la dada d'octubre i en línia amb les previsions de consens. L'IPC subjacent, que exclou l'energia i els aliments, es va situar al 4,9%, enfront del 4,6% anterior. D'aquesta manera, els preus han crescut als Estats Units al seu ritme més alt des del 1982.

"No és una sorpresa per al mercat a causa dels problemes actuals de la cadena de subministraments, la forta demanda dels consumidors i els efectes de base de l'any passat", diu Dan Broadman-Weston, director d'inversions de BRI Wealth Management.

"El Comitè del Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) considera ara que la seva màxima prioritat és garantir que la inflació es moderi de nou cap a l'objectiu d'inflació a llarg termini del 2%, per tal de promoure una expansió econòmica duradora que generi la màxima feina al llarg del temps", diuen des d'Oxford Economics. Els seus experts creuen que és probable que la Reserva Federal (Fed) augmenti el ritme de la reducció de compres d'actius i pugi els tipus abans del setembre.

EL TAPERING DE LA FED

Els analistes esperen que l'organisme anunciï la setmana que ve una acceleració del tapering fins a 30.000 milions de dòlars des dels actuals 15.000 milions.

Així, els futurs sobre els fons federals atorguen una probabilitat propera al 60% que la Fed pugi els tipus d'interès al mes de maig, ja que les pressions inflacionistes estan sent molt més persistents del que s'esperava.

L'AVÍS DE PAUL SINGER

En aquest sentit, Paul Singer, prestigiós gestor i fundador d'Elliott Management, ha alertat sobre l'excessiva confiança del mercat en la renda variable, perquè "la capacitat dels governs i els bancs centrals per protegir els preus dels actius d'una altra recessió mai no ha estat més limitada" a causa de la pujada de la inflació, que ha portat "al límit" la capacitat de les autoritats "per donar suport al preu dels actius".

Per la seva banda, Seema Shah, estratega en cap de Principal Global Investors, comenta que "la volatilitat del mercat serà alta durant les properes setmanes a mesura que els inversors digeriran les possibles implicacions de la variant òmicron. En aquest context d'incertesa i angoixa, la diversificació de la cartera, especialment tenint en compte l'exposició a actius de qualitat i alt rendiment, segueix sent l'eina principal per als inversors".

A més, Barry Gill, director d'inversions d'UBS Asset Management, assenyala que la inversió el 2022 tindrà un panorama "molt diferent" al de "l'última dècada". Segons la seva opinió, "a mesura que l'economia es normalitza després de l'impacte de la Covid-19, caldrà implementar un nou full de ruta que ajudi els inversors a avaluar els riscos derivats d'una possible inflació estructural, un alentiment dels estímuls monetaris i la rebaixa de les perspectives de creixement per a la Xina".

En altres mercats, West Texas puja un 0,9% fins als 71,60 dòlars el barril. A més, l'euro es deprecia un 0,14% i canvia a 1,1275 dòlars. I l'unça d'or puja un 0,3%, fins als 1.780 dòlars, mentre que la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys retrocedeix fins a l'1,472%. Finalment, el bitcoin avança un 2,67%, fins als 48.768 dòlars.

contador