La fortalesa del mercat laboral farà que la Fed segueixi endurint la seva política monetària
Pèrdues a Wall Street després dels forts guanys de dijous, que van permetre als índexs novaiorquesos allunyar-se encara més dels mínims del maig. Tot i això, les bones dades d'ocupació conegudes aquest divendres han estat mal rebudes, perquè la fortalesa del mercat laboral americà farà que la Reserva Federal (Fed) segueixi endurint la seva política monetària.
L'economia nord-americana va crear 390.000 llocs de treball al mes de maig, una dada que ha superat la previsió del consens de 325.000. La taxa d'atur es va mantenir en el 3,6%, enfront de la previsió d'una baixada fins al 3,5%, segons ha publicat l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels Estats Units.
En altres paràmetres destacats, els salaris van pujar a un ritme mensual del 0,3%, fins al 5,2% interanual, lleugerament per sota del 0,4% anticipat. A més, la taxa de participació al mercat laboral va augmentar una dècima, fins al 62,3%, en línia amb els pronòstics.
Segons els experts d'Oxford Economics, aquestes xifres reforçaran "l'opinió del president de la Fed, Jerome Powell, que el mercat laboral continua sent extraordinàriament ajustat malgrat una certa moderació en el creixement dels salaris. Així, les dades donen suport que la Fed augmenti la taxa de fons federals en 50 punts bàsics a cadascuna de les seves reunions de juny i juliol”.
La vicepresidenta de la Fed, Lael Brainard, va comentar ahir que "és molt difícil que es pausin els augments de tipus d'interès", perquè "hi ha molta feina a fer per reduir la inflació al nostre objectiu del 2%".
ELON MUSK CENTRA L'ATENCIÓ
D'altra banda, al terreny empresarial, les accions de Tesla cauen amb força. Elon Musk ha dit als treballadors que vol reduir un 10% el personal de la companyia i pausar la contractació. El multimilionari assegura en un correu electrònic que té un "súper mal pressentiment" sobre l'economia. Això es produeix només dos dies després que Musk digués als seus treballadors que tornessin a l'oficina o abandonessin l'empresa, posant fi al teletreball.
Pel que fa a les matèries primeres, el petroli puja lleugerament després que l'OPEP+ decidís augmentar els objectius de producció una mica més del planejat, encara que l'escassetat d'oferta mundial i l'augment de la demanda a mesura que la Xina suavitza les restriccions per la Covid contraresten aquest petit augment. El cru Brent puja un 0,1% (117,76 dòlars); mentre el West Texas avança un 0,2% (117,16 dòlars).
En altres mercats, l'euro es deprecia un 0,18% (1,0725 dòlars). A més, l'unça d'or cau un 0,3% (1.865 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 2,96%. Finalment, el bitcoin cau un 1,8% (29.627 dòlars).