Les dades d'inflació han mostrat un repunt al gener
Wall Street cotitza amb pèrdues aquest divendres després del tancament alcista de dijous, que va posar fi a quatre jornades de caigudes per als índexs novaiorquesos. Sense comptar aquest divendres, el Dow Jones ha perdut un 2% durant la setmana, mentre que l'S&P 500 i el Nasdaq han cedit un 1,6%. Els inversors estan descomptant aquesta jornada una inflació PCE que ha pujat al gener.
La borsa nord-americana va aconseguir rebotar des de suports clau, ja que el Nasdaq va reaccionar des de la mitjana de 200 sessions, que passa pels 12.000 punts. De la mateixa manera, l'S&P 500 va aconseguir aguantar per sobre de 4.000 punts.
Els experts de Bank of America aconsellen vigilar la rendibilitat del bo USA a 10 anys. Si puja per sobre del 4%, anticipen caigudes fins als 3.800 punts per a l'S&P 500.
DIMON VEU ELS TIPUS AL 6%
Els 4.000 punts es tornaran a posar a prova, a causa del nerviosisme provocat per les declaracions de Jamie Dimon, l'influent conseller delegat i president del banc JP Morgan.
"Respecte a la Fed, però vam perdre una mica el control de la inflació. Sospito que les taxes d'interès poden arribar al 6%, perquè es necessitarà més temps perquè baixi la inflació fins al 2%", va comentar en una entrevista amb CNBC.
Tant la Fed com el consens no esperen que els interessos pugin més enllà del 5,25%, cosa que implicaria tan sols dues pujades addicionals de 25 punts bàsics per part del banc central, ja que els tipus es troben al 4,5- 4,75%.
LA INFLACIÓ PCE
El deflactor de consum privat PCE als Estats Units ha pujat al gener fins al 5,4% en taxa interanual, després de tancar el desembre al 5,3% (revisat a l'alça des del 5%), segons les dades publicades aquest divendres per la Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç nord-americà. Pel que fa a la inflació subjacent, s'ha enfilat fins al 4,7%, una dècima per sobre del registre del desembre.
Els analistes d'Oxford Economics destaquen que "les dades personals d'ingressos, despeses i inflació del gener van mostrar una economia massa activa per a la Fed i justifiquen un canvi al pronòstic sobre el rumb de la política monetària".
"Agregarem 50 punts bàsics més d'augments de taxes a la nostra base de referència del març, amb la taxa dels fons federals pujant fins als 5,25-5,50% a mitjans d'aquest any", destaquen.
Atents també a la dada de confiança dels consumidors de la Universitat de Michigan, especialment a les expectatives d'inflació a 12 mesos i 5 anys.
GUERRA A UCRANIA
A l'aniversari de la invasió russa d'Ucraïna, 141 països (de 193) han demanat a l'Assemblea de les Nacions Unides que el Kremlin retiri les seves tropes i que cessi la guerra. La novetat més important és que el Brasil s'ha sumat a aquest grup de nacions.
Per la seva banda, la Xina, que es va abstenir en aquesta votació juntament amb 32 països més (entre ells l'Índia i Sud-àfrica), ha presentat un pla alternatiu de pau per solucionar el conflicte.
Els experts apunten que l'escenari més probable és que el conflicte armat "es prolongui durant més temps sense un avenç decisiu aquest any".
ALTRES MERCATS
A l'escena empresarial, Boeing cau després de suspendre temporalment el lliurament dels seus 787 Dreamliners per un problema amb el fusellatge.
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,8% (74,81 dòlars) i el Brent cedeix un 0,6% (81,72 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,45% (1,0548 dòlars), i l'unça d'or baixa un 0,5% (1.817 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 3,957% i el bitcoin cau un 0,78% (23.795 dòlars).