Els inversors han conegut aquest dijous diverses dades macro
Wall Street cotitza amb caigudes aquest dijous després de pèrdues moderades de dimecres i després d'haver posat fi a un mes de maig mixt, amb el Nasdaq disparat gràcies als valors relacionats amb la intel·ligència artificial. A més, els inversors comencen el juny superant les preocupacions pel sostre de deute, que ha estat aprovat per la Cambra de Representants dels EUA.
L'acord aconseguit entre demòcrates i republicans, que va aconseguir 314 vots a favor i 117 en contra, recull la reducció d'algunes despeses i ara s'haurà de sotmetre a la votació del Senat.
"La Cambra de Representants dels EUA va aprovar el projecte de llei de límit de deute malgrat les crítiques de les dues parts. Ara que el projecte de llei es dirigeix al Senat, és gairebé segur que s'aprovarà abans de la data límit del 5 de juny", explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.
"Això assenyala el final de la incertesa sobre el sostre de deute per ara", indiquen des de Danske Bank
Per Naeem Aslam, cap d'inversions de Zaye Capital Markets, entre els operadors ha augmentat l'optimisme després de l'aprovació de la Cambra de Representants i estan convençuts que també "obtindrà la 'llum verda' del Senat, cosa que recolzarà el repunt del risc entre els inversors i els operadors".
Amb tot, des de Link Securities creuen que els inversors sempre tenen un motiu per estar preocupats i que ara la por se centra en l'impacte que en la liquiditat dels mercats de renda variable pot propiciar l'emissió massiva de deute per part del Tresor dels EUA".
AGENDA ECONÒMICA
L'altre punt d'interès per al mercat és la Reserva Federal (Fed) i la decisió que prendrà a la propera reunió del juny. Les últimes declaracions dels membres del banc central nord-americà apunten que, si bé hi pot haver una pausa, això no significaria la fi de les pujades de tipus.
En aquest sentit, seran claus les dades macro que es vagin coneixent fins a la data del conclave monetari. Aquest dijous, la consultora ADP ha publicat l'enquesta d'ocupació privada, que mostra la creació de 278.000 llocs de treball al maig, molt per sobre dels 170.000 que estimava el consens.
Així mateix, s'han donat a conèixer les peticions setmanals de desocupació, que són una bona aproximació a l'evolució de l'atur setmanal al país, i que indiquen un repunt fins a 232.000
"És important tenir en compte que el mercat laboral dels EUA continua sent sòlid i que una gran quantitat de lectures relacionades amb ell continuen tan fortes com abans de la pandèmia, cosa que significa que la Fed ha de preocupar-se menys per la recessió i concentrar-se més sobre la inflació", afegeix Aslam.
A més, l'agenda econòmica recull el PMI i l'ISM manufacturer, dels quals s'espera que l'ISM disminueixi modestament després d'una caiguda als PMI preliminars anteriors.
Tot i això, la dada clau arribarà aquest divendres, amb l'informe d'ocupació oficial, per al qual es preveu una reducció de les nòmines no agrícoles fins a les 180.000, des de les 253.000 del mes anterior.
"Unes xifres per sobre del que s'esperava podrien apuntalar la hipòtesi d'una nova alça de 25 punts bàsics a la reunió que mantindrà el Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) a mitjans de juny, hipòtesi per la qual no apostem, encara que això no vol dir que donem per finalitzat el procés d'alces de tipus. Si la inflació no es retreu el que s'esperava durant els propers mesos, hi haurà noves pujades de les taxes oficials", subratllen a Link Securities.
SORTIDES DE DIPÒSITS
Els bancs dels EUA tornen a ser protagonistes després que els seus dipòsits totals disminuïssin un 2,5% al primer trimestre del 2023, una xifra rècord, i els beneficis del sector es mantinguessin relativament estables després de tenir en compte els efectes de dues grans fallides bancàries, segons ha informat aquest dimecres la Corporació Federal d'Assegurances de Dipòsits (FDIC) en un informe trimestral.
Segons la FDIC, la sortida de dipòsits per valor de 472.000 milions de dòlars al primer trimestre va ser la més gran registrada des que va començar a recopilar aquestes dades el 1984, i es va deure principalment als fons no assegurats a causa de les fallides de Silicon Valley Bank i Signature Bank.
ANÀLISI TÈCNICA
Per anàlisi tècnica, el Dow Jones va un pas per darrere del Nasdaq i l'S&P 500 i es manté cotitzant al voltant de la mitjana de 200 sessions sense confirmar, de moment, "cap senyal de fortalesa que ens faci pensar en una extensió de les pujades", assenyala César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.
L'expert adverteix que cal tenir molta cura amb l'abandonament dels 32.586 punts, ja que és probable que puguem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 31.429 punts. Per veure l'anhelat canvi de tendència hauríem d'esperar un tancament per sobre dels 34.712 punts, màxims de finals de l'any passat”.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A l'escena empresarial, Macy's es desploma un 8% al 'premarket' després de retallar la seva perspectiva per a la resta de l'any enmig de la disminució de les vendes.
"Planifiquem l'any assumint que la salut econòmica del consumidor es veuria afectada, però a partir de finals de març, les tendències de la demanda es van afeblir encara més a les nostres categories discrecionals", ha assenyalat Jeff Gennette, president i conseller delegat de la minorista.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,18% (68,24 dólars) i el Brent guanya un 0,30% (72,82 $). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,42% (1,0686 dólars), i l'unça d'or cau un 0,47% (1.972 dólars).
A més, la rendibilitat del bo americà a 10 anys es revalora fins al 3,679% i el bitcoin perd un 0,47% (26.930 dólars).