Pèrdues a Wall Street, amb el Dow camí del seu millor mes des del 1976

Els inversors centren la seva atenció a la reunió de la Reserva Federal

César Vidal
Bolsamania | 31 oct, 2022 14:54
ep archivo   el presidente de la reserva federal fed de estados unidos jerome powell ha asegurado
FED - Archivo

Wall Street obre aquest dilluns amb caigudes i amb el Dow Jones camí de tancar el millor mes des del 1976, ja que l'índex s'ha revalorat un 14,4% sense comptar aquesta sessió. El comportament de l'S&P 500 i del Nasdaq també ha estat positiu, tot i que la feblesa del sector tecnològic els ha perjudicat.

DOW JONES
43.325,840
  • 0,07%28,81
  • Max: 43.373,98
  • Min: 43.115,09
  • Volume: -
  • MM 200 : 40.754,66
21:07 26/12/24

Tot plegat un mes d'octubre marcat per la volatilitat. El Dow Jones va arribar a perdre els 30.000 punts el 13 d'octubre passat, quan va marcar un mínim intradia als 28.660 punts. Tot i això, la recuperació dels índexs registrada durant aquella jornada (el Dow va tancar per sobre de 30.000 punts aquesta jornada) ha suposat un punt d'inflexió a curt termini.

La reacció del mercat ha tingut un component tècnic essencial, ja que l'S&P 500, que va arribar a perdre els 3.500 punts a l'esmentada sessió del 13 d'octubre, va rebotar des del 50% de l'ajust de Fibonacci de tota la pujada des dels mínims de la pandèmia fins als màxims històrics del començament d'any. A més, ho va fer també des de la mitjana mòbil de 200 setmanes.

L'excusa fonamental que s'ha buscat per explicar el rebot és que la Reserva Federal ja ha realitzat gran part de l'enduriment monetari per frenar la inflació, i que a partir del desembre serà menys agressiva amb les pujades de tipus. Això ha estat suficient per propiciar un ral·li alcista als índexs nord-americans.

Tot i que s'espera majoritàriament una pujada de tipus de 75 punts bàsics per part de la Fed aquest dimecres, fins al 3,75%-4%, les expectatives s'han moderat per a les properes trobades. Això, després que The Wall Street Journal publiqués a la setmana passada que el banc central nord-americà s'està plantejant frenar el seu enduriment monetari per comprovar els efectes de les últimes pujades de tipus sobre la inflació. A més, la presidenta de la Fed de San Francisco, Mary Daly, ha comentat que pujades de tipus de 75 punts bàsics "no poden continuar" després de la reunió del novembre.

En aquest sentit, els experts de Goldman Sachs han anticipat una pujada de 50 punts bàsics al desembre i dos més de 25 punts bàsics al febrer i al març, cosa que elevaria el preu dels diners als EUA fins al 5%.

Per a alguns experts, les borses estan excessivament optimistes en espera d'un 'pivot' o relaxació de la Fed aquesta setmana, igual que va passar abans de Jackson Hole. I avisen que, igual que va passar llavors, el que podria passar ara és que es toparen amb una nova decepció, de manera que es reprendrien les caigudes.

ALTRES MERCATS

A nivell empresarial, després de la decepció amb els resultats de les grans empreses tecnològiques (a excepció d'Apple), nombroses companyies publicaran les xifres a partir de demà.

Una altra notícia destacada és que Disney ha tancat el seu parc a Xangai (Xina) per sorpresa i amb els visitants a dins. Els usuaris no poden sortir fins que se'ls faci un test de coronavirus i donin negatiu.

A més, Elon Musk planeja canviar Twitter Blue i elevar el cost de subscripció a 19,99 dòlars al mes des dels 4,99 dòlars actuals, incloent-hi el servei de verificació de perfil, segons ha informat The Verge.

Per anàlisi tècnica, el Dow Jones va oferir un "senyal de fortalesa" en recuperar la mitjana de 200 sessions divendres passat. "Això és un senyal que genera optimisme, si bé, per plantejar-nos un canvi de tendència hauríem d'esperar a la superació de la directriu baixista projectada des dels màxims històrics del començament d'any. Els màxims de mitjans d'agost que presenta als 34.281 punts són molt importants", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 2% (86,04 dòlars) i el cru Brent cedeix un 1,5% (94,34 dòlars), després que la Xina hagi publicat unes febles dades d'activitat econòmica a l'octubre. A més, l'euro es deprecia un 0,34% (0,9929 dòlars).

Per part seva, el rendiment del bo nord-americà a 10 anys repunta al 4,052%, mentre l'unça d'or cedeix un 0,43% (1.637 dòlars). I el bitcoin perd un 0,2%, fins als 20.637 dòlars.

contador