Les caigudes a la Xina estan provocant una situació molt complicada a totes les borses mundials
Arribem a la mitja sessió dels mercats amb caigudes molt fortes a totes les places europees i amb els futurs americans deixant-se ni menys ni més que un 2,5% de mitjana. La situació actual és complicada, amb un inici de l'any que deixa molt deficient i que sembla que s'arreglarà aquesta setmana.
Si continuen així les coses, l'IBEX tancarà la setmana clarament per sota del suport que suposaven els mínims de 2015, en els 9.230 punts, i fins i tot per sota del nivell psicològic dels 9.000 punts (ara mateix cotitza en els 8.967 punts). Sembla que tot dependrà del que faci la Xina de nou aquest divendres. Per descomptat, una nova caiguda a la Xina podria provocar un nou efecte contagi molt negatiu i arrossegar el nostre índex i totes les borses europees.
En aquest sentit, cal destacar que aquest divendres s'aixeca la restricció que van imposar les autoritats xineses el passat de 8 de juliol a la venda per als grans accionistes, amb més d'un 5% d'una empresa cotitzada, i per als executius de la companyia. "Aquestes restriccions es van prendre en el marc de la inestabilitat del passat estiu, després que les accions xineses pugessin al voltant d'un 150%, entre l’agost de 2014 i mitjan juny de 2015. Això, fruit d'una gran demanda de les famílies xineses. Aquestes restriccions a la venda tenien una durada de sis mesos, per la qual cosa es mantenen fins a aquest divendres, 8 de gener, inclòs. Les vendes que hem vist només són vendes tècniques d'anticipació davant la finalització d'aquest termini. Poc tenen a veure amb les dades econòmiques", expliquen els analistes de GVC Gaesco.
No obstant això, per a molts les caigudes a la Xina segueixen presentant dubtes sobre la situació econòmica del país, encara que molts altres diguin el contrari.
"El PMI manufacturer xinès va ser de 49,7 (es va publicar aquest dilluns i algunes cròniques justificaven les caigudes per aquesta dada), només una desena pitjor de l'esperat, que era de 49,8 i superior a la publicació anterior de 49,6. Evidentment, no justifica el descens", afegeix Jaume Puig, director general de GVC Gaesco Gestión.
PÀNIC VENEDOR
César Nuez, expert de Trader Watch, recalca que el mal aspecte tècnic de l'IBEX s'ha complicat encara més després de la pèrdua aquest dimecres dels 9.231 punts.
"Després que es confirmés la formació d'un descens a la mitjana de 200 sessions el més probable és que assistim a una continuació dels descensos fins al nivell dels 8.600 punts. A més, dilluns passat es deixava un buit a la baixa el qual, sumat a l'alcista del passat dia 23, han donat forma a una 'illa a la baixa'. Aquesta figura és un senyal molt a la baixa que només confirma el mal moment del nostre selectiu", explica Nuez.
Cal destacar que, quant a valors, tots els de l'IBEX estan caient, però especialment ho estan fent molt mal ArcelorMittal (que va tenir el dubtós honor d'acabar l’any 2015 com a pitjor títol de l'IBEX), deixant-se un 6,39%; Repsol, que perd un 6%; Banco Popular, que es deixa un 5,40%; o Sacyr, que perd un altre 5%.