Paciència amb el petroli: BofA assumeix que la demanda trigarà tres anys a recuperar-se

Tot dependrà de quan s'aconsegueixi una vacuna contra el coronavirus

Cristina Bolinches
Bolsamania | 20 oct, 2020 16:14
ep un hombre echa gasolina a su coche
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

La indústria del petroli no viu un any tranquil. La crisi del coronavirus ha tingut un impacte directe sobre la demanda que, encara que té aparença de recuperar-se, encara va a poc a poc. Per això, Bank of America (BofA) preveu que la seva recuperació als nivells de 2019 trigarà entre dos i tres anys. Al mateix temps, les operacions corporatives comencen a reprendre's, com l'anunciada aquest dilluns per ConocoPhillips.

Repsol
11,855
  • -0,21%-0,03
  • Max: 11,98
  • Min: 11,78
  • Volume: -
  • MM 200 : 13,32
17:35 22/11/24

La frenada del transport, pel confinament i les restriccions a la mobilitat, serà el principal motiu de la reducció de la demanda el 2020, en una mitjana de 10 milions de barrils diaris, segons les estimacions del BofA. De cara a 2021, pronostica "un repunt bastant ràpid de la demanda de combustible per al transport per carretera", de fins a cinc milions de barrils diaris. No obstant això, no passarà amb la mateixa intensitat en el cas de l'aviació.

"De forma agregada, la demanda pot trigar dos o tres anys a recuperar els nivells preCovid", resumeix l'entitat. Una previsió que "depèn en gran manera de quan pugui estar disponible una vacuna" contra el coronavirus.

EXCÉS DE CAPACITAT

En canvi, per al període 2021-2023, la previsió de BofA és que la capacitat de refinament creixi en més de 6 milions de barrils diaris, tret que s'anunciï el tancament de noves plantes. Un augment de capacitat que, assenyala, procedeix sobretot d'Àsia i d'Orient Mitjà.

I, en aquest escenari, es manté la pressió sobre els marges de refinament, pràcticament nuls a la majoria de regions. "Han estat sota pressió per l'excés de capacitat", resumeix l'entitat.

Quant a la gasolina, a la seva anàlisi, l'entitat recorda que durant les pitjors setmanes de la passada primavera, la seva demanda va arribar a enfonsar-se en un 50% però en algunes regions ja s'han recuperat els nivells previs a la pandèmia. Així ha estat, per exemple, als Estats Units. Un repunt que, no obstant això, s'ha frenat les últimes setmanes.

contador