Nova Zelanda eleva un 0,75% els tipus d'interès, la pujada més gran de la seva història

El banc central neozelandès insinua que hi haurà més pujades

Bolsamanía
Bolsamania | 23 nov, 2022 09:15
new zealand flag

El Banc de la Reserva de Nova Zelanda (RBNZ) ha emprès aquest dimecres la pujada més gran dels tipus d'interès de la seva història. En concret, ha elevat el preu dels diners en 75 punts bàsics, fins al 4,25%, i ha insinuat que hi haurà més pujades. Ara considera que els tipus arribaran a un màxim del 5,5%, enfront de la previsió anterior del 4,1%.

El governador de l'RBNZ, Adrian Orr, ha adoptat un to obertament agressiu i ha dit que l'únic objectiu del banc és portar el tipus oficial de l'efectiu a un punt on es pugui desgastar la inflació. Per això, ha avisat, l'economia podria haver de passar un any sencer en recessió.

"La nostra taxa d'inflació subjacent és massa alta", ha apuntat Orr en una conferència de premsa, durant la qual ha assegurat que "la inflació no és amiga de ningú i per lliurar el país de la inflació hem de reduir els nivells de despesa", la qual cosa significa que “tindrem un període de creixement negatiu del PIB”.

L'RBNZ projecta ara que l'economia començarà a contraure's al segon trimestre del 2023 i continuarà disminuint fins al primer trimestre del 2024.

Segons Orr, el banc central neozelandès està "ben encaminat al cicle d'enduriment", i seguirà elevant els tipus tot el que sigui necessari. De fet, les actes de la reunió han mostrat que el banc central havia considerat fins i tot una pujada d'un punt percentual.

Al comunicat de premsa donat a conèixer poc després de la decisió de tipus, l'RBNZ ha deixat clar que "els membres del Comitè han acordat que les condicions monetàries s'havien de seguir endurint".

La d'aquest dimecres és la novena pujada consecutiva de l'RBNZ, cosa que significa que el tipus d'interès efectiu ha pujat 400 punts bàsics des de l'octubre del 2021. És l'enduriment més agressiu de la política des del 1999, quan es va introduir el tipus d'interès efectiu. Ara es troba a un nivell que no es veia des del gener del 2009.

L'AGRESSIVITAT DE L'RBNZ CONTRASTA AMB LA FED

Segons Stephen Innes, soci director d'SPI Asset Management, l'RBNZ "es manté centrat en els riscos d'inflació i ha contemplat un augment de 100 punts bàsics, cosa que és més agressiva del que s'esperava, però com que l'RBNZ ha estat un element atípic per al mercat a l'últim cicle, els operadors de divises s'estan prenent el seu temps per interpretar la lectura a través de la política d'altres bancs centrals”.

A més, aquest expert apunta que "l'augment del ritme d'enduriment de la política monetària de l'RBNZ, en un context d'expectatives més febles sobre el PIB i els preus de l'habitatge, contrasta amb la Reserva Federal, que probablement redueixi el ritme de pujada a 50 punts bàsics al desembre".

"Mentre que el BoC i l'RBA fan cada cop més èmfasi en les projeccions sobre la inflació de l'IPC, una forma més suau del 'falconisme' de l'RBNZ a Europa per part del BoE i el BCE ofereix un marge per a una baixada més àmplia del USD", opina Innes. Des del seu punt de vista, "el risc és que una inesperada postura de 'falcó' de la Fed impulsi els tipus globals a l'alça, una dinàmica que ha estat positiva per a l'USD fins al 2022".

contador