Nova Zelanda compleix el guió i torna a deixar els tipus sense canvis al 5,5%

"La política monetària restrictiva ha reduït significativament la inflació"

Virginia Mora
Bolsamania | 10 jul, 2024 15:30
dl new zealand rbnz reserve bank of new zealand central bank wellington nz dollar nzd new zealand dollar nzx logo 20230524 1053
Sharecast graphic / Josh White

El Banc de la Reserva de Nova Zelanda (RBNZ, per les sigles en anglès) ha complert el guió i ha tornat a deixar, a la reunió d'aquest dimecres, els tipus d'interès de referència sense canvis al 5,5%. Tot i que també ha avançat que anirà relaxant la seva política monetària a mesura que disminueixin les pressions inflacionistes.

"La política monetària restrictiva ha reduït significativament la inflació dels preus", ha dit el banc central neozelandès en una nota, en què detalla que el Comitè de Política Monetària espera que la inflació general es torni a situar dins del rang objectiu de l'1% al 3% "al segon semestre d'aquest any", després d'haver tancat el primer trimestre al 4%.

Tal com explica l'RBNZ, la disminució de la inflació “reflecteix creixents pressions sobre els preus interns, així com una menor inflació de béns i serveis importats a Nova Zelanda”. A més, destaca que les pressions al mercat laboral "han disminuït, reflectint decisions de contractació cauteloses per part de les empreses i una major oferta de mà d'obra".

"El nivell d'activitat econòmica, incloent-hi la despesa en inversió d'empreses i consumidors i les intencions d'inversió, és coherent amb la postura monetària restrictiva", defensa el banc central, que estima que la despesa governamental actual i esperada "restringirà la despesa general a l'economia". Tot i això, comenta, "l'impacte positiu de les retallades d'impostos pendents sobre la despesa privada és menys segura".

També apunta que algunes pressions sobre els preus generades internament "continuen sent fortes". Però es mostra optimista, mentre diu que “hi ha senyals que la persistència de la inflació disminuirà d'acord amb la caiguda de les pressions sobre la capacitat i les intencions de fixació de preus de les empreses”.

El Comitè, a la trobada, ha acordat que la política monetària "ha de continuar sent restrictiva", i per això hagi deixat sense canvis els tipus d'interès. Tot i que avisa: "L'abast d'aquesta restricció s'atenuarà amb el temps, d'acord amb la disminució esperada de les pressions inflacionàries".

Els experts de Bankinter han assenyalat, després de conèixer la decisió de l'RBNZ, que no hi ha hagut sorpreses, sobretot perquè el tipus d'interès de referència "està en aquest nivell des del maig del 2023", i recorden que el banc central neozelandès manté "un enfocament depenent de les dades".

També assenyalen que les seves projeccions, publicades al juny, apuntaven a una primera baixada de tipus al quart trimestre 2025. "Si es compleixen les seves projeccions d'inflació i tenint en compte la debilitat del creixement (PIB del primer trimestre de +0,3%), és probable que la primera baixada de tipus s'avanci", creuen els analistes del banc.

contador