Adverteix de la incertesa sense precedents en el panorama polític nord-americà
Wall Street s'ha beneficiat del triomf de Donald Trump, això és innegable. Els principals índexs han marcat màxims històrics un dia darrere l'altre des que el magnat va ser triat president dels Estats Units i, en el cas concret del Dow Jones, cotitza 'a tirada de pedra' dels 20.000 punts. La pregunta ara és si estem davant un efecte efímer i si 2017 serà l'any de la decepció, o si, per contra, Trump anirà complint moltes de les polítiques que ha promès i aquestes continuaran apuntalando les alces en borsa.
Els experts de Link Securities, en la seva cartera per aquest any, inclouen entre un 30% i un 35% de títols per 'aprofitar-se' del 'efecte Trump'. Encara que adverteixen que podria haver-hi decepcions, creuen que aquest s'estendrà en el temps i per això aconsellen valors com a bancs, empreses lligades a les matèries primeres i valors als quals beneficiï l'euro més feble en previsió que l'escenari 'reflactari' que planteja Trump (major creixement, major inflació, tipus més alts i dòlar més fort) es vagi concretant.
"Estem preocupats perquè resulta arrogant dir a la gent que hauria d'estar preocupada (...) Part de nosaltres pensa que hem de vendre amb la investidura", assenyalen des de Morgan Stanley
Els analistes de Morgan Stanley, per contra, es mostren més escèptics sobre l'abast del 'efecte Trump' i reconeixen que, encara que amb el triomf electoral han arribat les pujades en les accions nord-americanes, possiblement la investidura de Trump -que tindrà lloc el proper 20 de gener- sigui el moment adequat per vendre.
"Estem preocupats perquè resulta arrogant dir a la gent que hauria d'estar preocupada, i hauríem de mantenir-nos alcistes ara com ara", ha dit Morgan Stanley aquest dimarts en una nota recollida per CNBC, però afegeix: "Part de nosaltres pensa que hem de vendre amb la investidura. Després de tot, quins resultats emocionants i positius podrien produir-se en les primeres setmanes després d'aquesta data?".
Per als experts de Morgan Stanley l'escenari polític dels Estats Units està carregat d'incertesa i de falta de visibilitat. "No podem deixar de pensar que els republicans han creat unes perspectives incertes i volàtils per a l'economia i per al creixement corporatiu", expliquen des de Morgan Stanley, i subratllen els riscos que ara pesen al mercat, com una política més dura de la Reserva Federal, la desacceleració de l'economia de la Xina, un dòlar molt més fort o la incertesa política a Europa.
Segons aquests analistes, existeix un nivell d'incertesa política sense precedents als Estats Units entorn de l'Administració Trump, no solament sobre quines promeses polítiques fetes en campanya es duran a terme o no, sinó també sobre què podria passar una vegada que aquestes iniciatives arribin al Congrés.
Malgrat la incertesa política, Morgan Stanley manté els seus pronòstics que els guanys del S&P 500 seran prop d'un 18% més altes en 2018 que en 2016.
RETALLADA EN LES RECOMANACIONS
Sobre la base d'aquest plantejament, els analistes de Morgan Stanley han retallat les recomanacions sectorials de la seva cartera. Els valors industrials baixen fins a neutral des de sobreponderar sota l'argument que, després del ral·li que han experimentat alimentats pel missatge de "reconstruir Amèrica", és hora de prendre beneficis.
No obstant això, Morgan Stanley ha millorat el sector energètic fins a sobreponderar des de neutral davant una recuperació contínua en l'activitat d'exploració i producció i per la demanda de serveis de petroli. El sector tecnològic, per la seva banda, experimenta una millora fins a neutral des de infraponderar mentre que Morgan redueix l'exposició a consum discrecional, baixant la seva exposició en Starbucks davant la creixent competència.
Quant al sector financer, Morgan Stanley es manté neutral però va afegir una posició del 2% en Wells Fargo i va eliminar un 1% de les posicions en Capital One Financial i BlackRock.