Després del col·lapse d'entitats com ara Silicon Valley Bank, Silvergate Bank i Signature Bank
Moody's ha rebaixat d''estable' a 'negativa' la seva perspectiva sobre el sistema bancari dels EUA en veure riscos en la gestió d'actius i passius dels bancs nord-americans després del col·lapse d'entitats com ara Silicon Valley Bank, Signature Bank i Silvergate Bank.
"El nostre cas base és que continuï l'enduriment monetari de la Fed, cosa que podria aprofundir els desafiaments d'alguns bancs", assenyala l'agència de qualificació en un informe, en què destaca que a l'efecte de la pujada dels tipus d'interès s'ha sumat en aquesta ocasió la caiguda en la confiança de dipositants i inversors.
Moody's preveu que la política monetària de la Reserva Federal dels EUA (Fed), unida a l'augment dels costos dels dipòsits i les pressions, farà que els guanys d'alguns bancs es redueixin. Considera que les tensions al sistema bancari dels EUA també debilitarà la confiança dels inversors i augmentarà les tensions de finançament per a les institucions europees.
"Aquests efectes es magnifiquen quan els tipus augmenten més ràpid del que s'esperava, cosa que fa que alguns actius de taxa fixa perdin valor i que els passius comencin a reavaluar-se a l'alça més ràpidament que els actius que es redueixen i reemplacen", expliquen.
Davant aquest escenari, l'agència de rating ha revisat a la baixa totes les qualificacions a llarg termini de diverses entitats entre les quals hi ha First Republic Bank, Comerica, Zions, UMB Financial, Intrust i Western Alliance.
D'altra banda, Moody's fa referència a les diferències entre els sistemes europeu i els Estats Units. "Les tinences de bons dels bancs europeus són més baixes i els seus dipòsits més estables, havent crescut menys ràpidament. Si bé els títols de deute dels bancs europeus van créixer un 10% durant els 12 mesos fins al juny del 2020, va ser el seu efectiu col·locat als bancs centrals el que es va disparar, en resposta al programa TLTRO del BCE i l'oportunitat d'arbitratge resultant disponible. Això ha donat lloc a algunes diferències estructurals entre la zona de l'euro i els bancs nord-americans".