S&P anticipa mesures fiscals i monetàries per limitar l'impacte del coronavirus
La crisi del coronavirus ha infectat els bons espanyols i italians i ha disparat les primes de risc dels dos països europeus amb més casos detectats fins ara. I malgrat que nacions com els Estats Units i Alemanya també n'han registrat un nombre important de casos, el comportament dels seus bons ha estat molt diferent.
Els bons ja anticipen una recessió a Itàlia la magnitud de la qual dependrà de quan pugui contenir el virus; i una frenada econòmica important a Espanya, l'abast de la qual també està per determinar en funció de l'expansió del Covid-19.
En el cas d'Itàlia, la seva prima de risc ha repuntat més de 70 punts al març i ha superat els 200 punts. La rendibilitat del bo italià a 10 anys ha pujat 36 punts bàsics només aquest mes, fins a l'1,33%, després de marcar màxims des de desembre de l'any passat a l'1,46% durant el fatídic Dilluns Negre, quan les bosses i el petroli es van desplomar.
Per part seva, la prima de risc espanyola ha pujat amb força al març, fins als 112 punts, màxims des d'abril de 2019. Un ascens important, que ha elevat la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys fins al 0,337% des del mínim anual del 0,18% registrat el 4 de març i un 27% superior al 0,265% d'aquest mateix dilluns.
Aquest comportament contrasta amb el del bo alemany a 10 anys, el 'bund', la rendibilitat del qual ha marcat nous mínims històrics al -0,84% per la fugida dels inversors cap a actius més segurs. De la mateixa manera, el bo americà a 10 anys va marcar un mínim històric al 0,32% durant el Dilluns Negre, encara que aquesta mateixa jornada va rebotar fins a nivells del 0,57% i ha continuat repuntant fins al 0,63%. Alemanya i els EUA també patiran per l'impacte del virus, però la seva fortalesa econòmica és molt superior, anticipa el mercat de deute.
Els experts de Fidelity prefereixen els bons dels Estats Units als europeus, ja que consideren que la Reserva Federal (Fed) és l'únic banc central dels països desenvolupats amb marge per retallar els tipus i sostenir l'economia. "Els bons del Tresor estatunidenc han demostrat una altra vegada ser la millor pòlissa d'assegurances per als inversors en deute", afirmen.
A Europa, mantenen un posicionament curt en durada i veuen probable que es produeixi un període de "destrucció i/o diferiment" de la demanda que "simplement no pot superar-se per mitjans monetaris, perquè el Banc Central Europeu té un marge de maniobra escàs".
Així, consideren que els estímuls pressupostaris, si es materialitzen i són considerables, probablement influiran en els bons amb venciments llargs, la qual cosa farà pujar les corbes de rendiments a Europa.
En aquest sentit, per a la renda fixa europea apliquen una estratègia de sobreponderación en països més "segurs" com Alemanya i Holanda, infraponderación en països 'semi-core' com França, Bèlgica i Irlanda i un enfocament selectiu a la perifèria, amb preferència per Espanya i Portugal en detriment d'Itàlia.
S&P ANTICIPA UNA DESACCELERACIÓ SIGNIFICATIVA
Per part seva, l'agència de qualificació S&P Global Ratings ha assenyalat que "la solvència sobirana de la zona euro no s'ha vist afectada ara com ara pels efectes sobre el creixement relacionats amb el coronavirus". No obstant això, els seus experts han advertit que les perspectives macroeconòmiques d'Europa per a 2020 "són altament incertes i han empitjorat".
La seva previsió és que enguany l'eurozona creixi a un ritme del 0,5%, però també anticipa que ja s'està produint una "desacceleració significativa actual" per una "combinació de la interrupció de la cadena de subministrament i la demanda externa i interna".
S&P afegeix que "lamentablement, l'anunci de mesures oficials que limiten la mobilitat per intentar combatre la propagació del coronavirus serà un llast encara més pesat per al consum i el creixement". En aquest escenari, esperen que "el BCE, els governs de l'eurozona i l'Eurogrup prenguin mesures per contrarestar el fre al creixement".