Mala rebuda als resultats dels dos gegants tecnològics
Caigudes a Wall Street després del fort rebot de dijous des de zones de suport tècnic importants. Les pèrdues d'Amazon i Apple després dels resultats tornen a pressionar la renda variable nord-americana, que tancarà el mes amb un saldo molt negatiu i males sensacions de cara al mes de maig.
Sense comptar aquest divendres, el Dow Jones ha baixat un 2,2% a l'abril, però l'S&P 500 ha perdut un 5,4% i el Nasdaq, un 9,5%. Per tant, el sector tecnològic és el que està patint més per la pujada dels rendiments dels bons, que alhora reflecteixen l'expectativa d'un menor creixement econòmic per la guerra a Ucraïna i els confinaments contra la Covid a la Xina.
Les menors previsions de creixement van quedar reflectides en la contracció del PIB del primer trimestre als Estats Units. Tot i que els experts consideren que el PIB tornarà a créixer a partir del segon trimestre, la veritat és que les expectatives de recuperació s'han reduït de manera notable i un escenari d'estanflació cada cop és més probable.
Sobretot perquè l'elevada inflació obliga a la Reserva Federal (Fed) a endurir la seva política monetària. Per tant, el mercat enfronta uns mesos d'alta incertesa sense el suport monetari del banc central, que ha estat una constant des de la crisi financera del 2008.
MALA JORNADA PER A AMAZON I APPLE
A l'escena empresarial, el protagonista negatiu és Amazon. El gegant del comerç electrònic es desploma un 10% a la sessió després de decebre amb les seves previsions per al segon trimestre i publicar pèrdues al primer associades a la seva participació en el fabricant de cotxes elèctrics Rivian.
En el cas d'Apple, sí que va superar les previsions amb els seus resultats, però va reconèixer que els problemes a la cadena de subministrament i l'augment de costos tindran un impacte d'entre 4.000 i 8.000 milions de dòlars al proper trimestre, cosa que està sent penalitzada pel mercat.
Un altre valor baixista després de publicar les seves xifres és el fabricant de xips Intel, que no ha convençut el consens amb els números i està caient per sobre del 4%.
Durant la jornada, publicaran els comptes el conglomerat industrial Honeywell, la farmacèutica Bristol-Myers Squibb. Així mateix, les petrolieres Exxon Mobil i Chevron, totes dues integrants del Dow Jones, no han complert les expectatives amb els seus comptes.
D'altra banda, Elon Musk ha tornat a ser notícia, ja que ha venut accions de Tesla valorades en 4.000 milions de dòlars per finançar la compra de Twitter.
GUERRA, ECONOMIA I ALTRES MERCATS
Al front bèl·lic, Rússia continua avançant en la seva ofensiva sobre el sud i l'est d'Ucraïna mentre la Unió Europea debat com retallar les compres de gas i petroli al Kremlin. El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha comentat que "la situació a Ucraïna és molt impredictible i fràgil i hi ha la possibilitat que aquesta guerra es prolongui i duri mesos i anys".
A nivell econòmic, aquest divendres s'ha publicat l'indicador d'inflació PCE als Estats Units, que ha repuntat fins al 6,6% en taxa interanual, una dada que s'ha situat per sobre de les expectatives de mercat, ja que el consens anticipava que se situés al 6,5%. Pel que fa a la inflació PCE subjacent, que exclou els preus de l'energia i els aliments, ha caigut fins al 5,2%, 10 punts bàsics per sota de la dada del mes de febrer i del que anticipava el consens.
El barril de cru West Texas repunta un 1,06% (106,48 dòlars) i el barril Brent avança un 1,78% (109,51 dòlars), mentre l'euro s'aprecia un 0,34% (1,053) després de marcar als darrers dies mínims de cinc anys contra el bitllet verd.
A més, l'unça d'or repunta un 1,07% (1.911 dòlars). Finalment, el bitcoin baixa un 2,17% (39.171 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 2,928%.