Els experts creuen que hi haurà acord, encara que serà “a última hora”
Wall Street cotitza aquest dimarts amb lleugeres pèrdues després dels guanys moderats registrats aquest dilluns al parquet novaiorquès, mentre els inversors segueixen pendents de l'evolució en els acords relatius al sostre de deute nord-americà.
NOTÍCIA RELACIONADA
Llegir més
"Hi haurà acord sobre el sostre de deute als Estats Units perquè l'alternativa és impensable"
El debat al voltant del sostre de deute dels Estats Units continua sent el principal focus de preocupació del mercat. Craig Erlam, analista sènior de mercats d'Oanda, destaca en declaracions a Bolsamanía que hi haurà acord perquè una alternativa és “impensable”.
“Seria un desastre (si no es tanqués un acord) en temps de bonança, que no és el cas. Cap legislador seriós vol córrer aquest risc i ser responsable d'un caos com aquest", explica aquest expert.
Aquesta mateixa tesi és la que defensa Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, que adverteix que les reunions que el president Biden mantindrà aquesta jornada no faran que l'acord estigui més a prop. “(Kevin) McCarthy (president republicà de la Cambra de Representants) va advertir que “no estan ni a prop d'arribar a una conclusió”. És probable que les negociacions segueixin sent tenses, ja que els republicans demanen retallades de despeses decents per acceptar una reducció del sostre de deute, mentre que Biden no està disposat a transigir sobre la despesa en any electoral”, relata aquesta experta.
Així mateix, Ozkardeskaya creu que, encara que Biden estigués disposat a cedir a les exigències dels republicans, “més li valdria fer-ho a l'últim minut, per demostrar als seus electors que va fer tot el possible per evitar un impagament que, altrament, seria inevitable”. “Qualsevol altra cosa probablement seria un error polític”, sentencia.
“Com ja hem assenyalat fa temps, mentre que no es doni carpetada a aquest tema, les borses europees i nord-americanes no podran recuperar la tendència alcista, existint un risc real que si, finalment no s'arriba a un acord, escenari que no contemplem encara, les borses pateixin una dura correcció”, apunta Juan Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities.
En aquest context, assenyala l'analista de Swissquote Bank, hi ha “poques” opcions que vegem una resolució de la qüestió. “Aquesta és sens dubte la raó per la qual el rendiment a 2 anys dels EUA va pujar ahir malgrat l'aterridora lectura de l'índex manufacturer de Nova York”, subratlla Ozkardeskaya.
Aquesta experta destaca que el rendiment del bo del Tresor a 2 anys es torna a trobar en un “rang estret al voltant del 4%, amb riscos imminents a l'alça a curt termini”, cosa que podria donar lloc a “una interessant oportunitat de compra amb descompte per als inversors que apostin perquè els EUA no incompliran els pagaments i que la Fed relaxarà la seva política a finals d'aquest any”.
En canvi, el rendiment del bo nord-americà a 10 anys s'està relaxant fins al 3,48%. Això és perquè el mercat està valorant quin serà el proper moviment de la Reserva Federal (Fed), que durant la seva última reunió va deixar oberta la porta a fer una pausa en la pujada dels tipus d'interès… però sembla que no preveuen fer retallades el 2023.
Raphael Bostic, president de la Fed d'Atlanta, va assegurar en una entrevista concedida a CNBC que no creia que la inflació anés a baixar ràpidament i, per tant, és improbable que s'anunciïn retallades de tipus aquest any, independentment que es produeixi o no una recessió. Així mateix, el banquer no va descartar que la Fed tornés a endurir la postura. Per part seva, els presidents de la Fed de Minneapolis i Chicago, Neel Kashkari i Austan Goolsbee, van demanar cautela a l'hora d'adoptar una postura més laxa.
Al pla macro, avui s'han publicat les xifres de vendes al detall d'abril als Estats Units, que han mostrat un augment del 0,4%, per sota del 0,7% anticipat per les previsions de consens. Així mateix, s'ha donat a conèixer la darrera lectura de l'IPC del Canadà, que s'ha situat al 4,1% interanual.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, destaquen les caigudes en Home Depot després de guanyar un 8,5% menys durant el primer trimestre fiscal.
En altres mercats, lleugers guanys al petroli. El Brent puja fins als 75,33 dòlars i el WTI se situa als 71,23 dòlars.
L'unça d'or retrocedeix un 0,52% fins als 2.012 dòlars. L'euro, per part seva, es revalora un 0,07% respecte al dòlar (1,088 dòlars).
El bitcoin intenta mantenir els 27.000 dòlars, mentre que l'ethereum acaba de perdre els 1.800 dòlars.