El petroli cotitza amb pujades superiors a l’1%
La borsa de Nova York ha obert la sessió d’aquest dilluns amb lleugeres caigudes després d'acumular quatre sessions consecutives de guanys. Els inversors estan pendents del rebot del petroli i dels comentaris que arribaran de la Reserva Federal (Fed) una setmana abans de la reunió del mes de març. A Europa, retrocessos generalitzats per començar una setmana en la qual hi haurà reunió del Banc Central Europeu (BCE).
Cap a les 15.45 hores, el Dow Jones cau un 0,12%, l’S&P 500 retrocedeix un 0,31% i el Nasdaq baixa un 0,32%.
Mentrestant a Europa, en aquests moments, tenim totes les borses cotitzant amb signe negatiu, amb retrocessos que s'apropen a l’1%. L'IBEX, en concret, cau un 0,7%, fins a 8.746 punts, i trenca una ratxa de set pujades consecutives enmig de la incertesa política que s’allarga després que divendres el Congrés dels Diputats rebutgés per segona vegada la investidura de Pedro Sánchez, líder del PSOE. Aquest dilluns hem sabut que, ara com ara, el rei Felip VI ha decidit no fer noves consultes als partits polítics.
Per la seva banda, el Cac francès baixa un 1,06%; el Dax alemany, un 1,04%, i l’FTSE britànic, un 0,99%.
Dijous es reunirà el BCE, una trobada per a la qual el president, Mario Draghi, va anticipar mesures per fer tornar la confiança. «Considerem que el BCE té una “feina” molt complicada aquesta vegada, ja que el mercat espera noves mesures, tot i que els inversors dubten que aquestes mesures, encara que s'implementin, puguin funcionar», assenyalen els experts de Link Securities.
LA FED I EL PETROLI
Els inversors també estaran atents a la Fed, als discursos que pronunciaran a Washington el vicepresident, Stanley Fischer, i el governador Lael Brainard. Cal tenir en compte que la institució presidida per Janet Yellen es reunirà els propers dies 15 i 16 de març i, encara que el mercat no anticipa cap moviment en la taxa de fons federals (tipus de referència), que des del desembre es mantenen entre el 0,25% i el 0,5%, les últimes dades macro i el rebot de les borses han fet que augmenti la probabilitat atorgada a una pujada al setembre o fins i tot abans.
Aquest dilluns, el petroli torna a moure's a l'alça, amb pujades de més de l’1%, la qual cosa ha portat el barril Brent, de referència a Europa, fins a 39 dòlars per primera vegada aquest any. La consultora novaiorquesa PIRA ha projectat que els preus continuaran aquest rebot i es revaloraran fins a 50 dòlars, segons la CNBC.
PÈRDUES DESPRÉS DE L'INFORME D'OCUPACIÓ
Amb una lleugera millora de les dades macro, els principals índexs de renda variable nord-americans van acumular la setmana passada quatre sessions consecutives a l'alça i una pujada setmanal superior al 2%.
Entre les estadístiques econòmiques destaquen les del mercat laboral. L'informe d'ocupació del mes de febrer als Estats Units va posar de manifest la creació de 242.000 llocs de treball, dada que es va situar molt per sobre de la previsió del consens, de 190.000. La taxa d'atur es manté en el 4,9%, en línia amb les previsions.
La taxa de participació en el mercat laboral va pujar fins al 62,9%, des del 62,7% anterior (la taxa més alta des del maig). Al costat negatiu, el salari mitjà per hora treballada va baixar un 0,1%, fins a 25,35 dòlars, mentre que el mercat esperava una pujada del 0,2%. Finalment, la jornada laboral mitjana es va reduir fins a 34,4 hores setmanals, des de la dada anterior de 34,6.
Aquest dilluns no hi haurà grans referències macro als Estats Units. Quan falti una hora per al tancament es publicarà la dada de crèdit al consumidor. El mercat preveu que se situï en 16.500 milions de dòlars el mes de gener.
EMPRESES
Du Pont encapçala les pujades del Dow Jones 30 en revalorar-se un 2,37%, mentre que Caterpillar puja un 1,57% i, enmig del rebot del petroli, Chevron guanya un 0,55%.
Al costat contrari, Twitter lidera les caigudes en retrocedir un 1,6%, fins a 19,04 dòlars.
ALTRES MERCATS
Els futurs (abril) del barril de cru West Texas pugen un 1,48%, fins a 36,46 dòlars, al NYMEX.
Els bons del Tresor a 10 anys cauen 11/32 dòlars; la rendibilitat puja fins a l'1,915%.
L'euro/dòlar cotitza a 1,0955.