Adverteix que Wall Street està en una bombolla, ja que els inversors particulars es "deixen portar"
El famós inversor Jeremy Grantham ha tornat a advertir que Wall Street està en una bombolla, ja que els inversors particulars es "deixen portar". "S'estan tornant eufòrics... Estan demanant diners prestats. Estan negociant més accions", ha dit en declaracions a la CNBC.
Aquest dijous, Grantham ha assenyalat que la quantitat d'accions extraborsàries negociades des del febrer passat es va disparar a 280 milions d'accions al novembre i es va quadruplicar a 1,15 bilions d'accions al desembre. "Poques vegades hem vist nivells d'eufòria dels inversors com aquest", ha afirmat referint-se a l'especulació dels inversors individuals, en lloc dels institucionals.
Creu que "estan posant els seus cors i les seves ànimes en això i totes les seves reserves d'efectiu al mercat". A més, ha destacat el recent repunt del bitcoin, així com la proliferació d'empreses d'adquisició de fins especials (SPAC). Les SPAC no tenen operacions comercials i s'estableixen únicament per obtenir capital d'inversors, per tal d'adquirir un o més negocis operatius. Grantham va descriure els SPAC, que de vegades es denominen empreses de xecs en blanc, com "una invitació perquè em doni els seus diners i algun dia li faré saber el que faré amb ell".
Grantham ha dit també que "no hi ha hagut un gran mercat alcista que acabi en aquest tipus de bombolla que no es disminueixi al mínim en un 50%", però creu que el catalitzador que desencadena aquesta caiguda és "molt més difícil" de predir.
PREFERÈNCIES
Quant a les seves preferències, Grantham ha assenyalat els actius dels mercats emergents. També li agrada l'efectiu i el capital de risc nord-americana: "Certament preferiria l'efectiu que les accions nord-americans".
Ha afirmat que els mercats emergents tenen un "preu respectable" en comparació amb els sobrevalorats mercats nord-americans. Tot i que els mercats emergents probablement caurien amb els mercats nord-americans, Grantham va dir que la caiguda no seria tan dolenta perquè són més barats. "Els mercats emergents en molts sentits són el creixement que queda en el sistema. Grantitzaran créixer més ràpid que els països desenvolupats... són molt més barats, no han estat colpejats, no tenen tant excés especulatiu. Són una inversió respectable".