El selectiu puja un 1,92%, fins als 10.347 punts
Carles Puigdemont ha rebutjat convocar eleccions a Catalunya, però no parla de DUI
Catalunya ha tornat a ser el focus d'atenció de la jornada a l'IBEX 35. El selectiu ha tancat amb una pujada de l’1,92%, fins als 10.347 punts, en una jornada volàtil, que ha començat de manera plana. No obstant això, una vegada que es creia que Carles Puigdemont anava a convocar eleccions, l'IBEX s'ha arribat a revalorar un 2,6%. Després s'ha desinflat amb les paraules del president i el seu rebuig a les eleccions.
Aquesta reducció dels guanys s'ha notat en els valors catalans. Per exemple, Banc Sabadell liderava les pujades amb avanços de gairebé el 5%, però finalment ha tancat amb una pujada del 3,15%, fins als 1,66 euros. Finalment, Colonial ha estat el que ha registrat la major pujada, amb un avanç del 4,45%. Siemens Gamesa, amb un avanç del 4,25%, l'ha acompanyat a la part alta de la taula.
El segon focus d'atenció de la jornada ha estat per als resultats empresarials. Telefónica va guanyar 2.439 milions fins al setembre, un 9,6% més, però el seu benefici trimestral va caure fins als 839 milions davant els 983 milions del tercer trimestre de fa un any. L'operadora ha tancat amb una caiguda del 0,55%.
Per la seva banda, DIA ha estat el pitjor valor de l'IBEX, amb caigudes molt voluminoses (-3,9%), després de comunicar uns resultats per sota del consens en tots els nivells del compte de pèrdues i guanys. Santander, mentrestant, ha pujat un 3,21% després de guanyar 5.077.000, un 10% més. L'entitat ha advertit que, si no es resol aviat el problema català (el seu conseller delegat ho ha dit abans de conèixer aquesta possibilitat d'eleccions) la crisi acabarà afectant-los cap a finals d'any.
Finalment, Colonial ha estat que ha registrat la major pujada, amb un avanç del 4,45%
Mapfre i Bankinter també han pujat després d'anunciar resultats. En el cas de l'asseguradora, el seu benefici ha caigut un 22% pels huracans i terratrèmols, però ha pujat un 3,42% després de confirmar que el dividend es manté sense canvis. Pel que fa a Bankinter, l'entitat ha aconseguit durant els primers nou mesos de l'any un benefici de 376 milions d'euros, un 6% menys que en el mateix període de 2016, quan va aconseguir un resultat net de 400 milions. L'entitat ha tancat amb una pujada del 1,32%.
A la part de les caigudes, només quatre valors han tancat en vermell. A més de DIA i Telefónica, Acerinox ha caigut un 1,93% i Acciona s'ha deixat un 0,26%.
CATALUNYA, LA (NO) INDEPENDÈNCIA I LES (NO) ELECCIONS
El que ha mogut l'IBEX aquest dijous ha estat, sense cap dubte, Catalunya. Carles Puigdemont ha acabat de cop amb les expectatives que s'havien generat des de primera hora del matí sobre una possible convocatòria anticipada d'eleccions, que se celebrarien el 20 de desembre.
El president de la Generalitat, que finalment ha comparegut davant la premsa a les 17 hores -després d'haver anul·lat dues convocatòries anteriors a les 13:30 h i a les 14:30 h-, ha anunciat que descarta una crida a les urnes en no comptar amb les "garanties" suficients del Govern de Mariano Rajoy per fer-ho. També ha deixat en mans del Parlament tant la resposta a l'aplicació de l'article 155 com complir amb el mandat de la ciutadania, és a dir, la Declaració Unilateral d'Independència (DUI).
EL TAPERING DEL BCE
En matèria de política monetària, el BCE ha comunicat que mantindrà les compres mensuals de deute almenys fins a setembre de 2018, però que rebaixa el muntant de 60.000 a 30.000 milions d'euros a partir de gener de l'any que ve. L'entitat maniobra dins del previst: allarga les compres d'actius, almenys fins a setembre de 2018, i redueix la quantitat, de 60.000 a 30.000 milions al mes. Per tant, injectarà altres 270.000 milions d'euros durant el proper any mitjançant les seves compres d'actius. Això sí, deixa la porta oberta a elevar aquests 30.000 milions o retardar la finalització de les compres més enllà de setembre.
Tal com s'esperava, el BCE també ha mantingut els tipus d'interès. Els oficials segueixen al 0%, els de la facilitat de crèdit al 0,25% i els de la facilitat de dipòsit, al -0,40%. Com és habitual, l'entitat ha reiterat que "el Consell de Govern espera que els tipus d'interès oficials del BCE es mantinguin a nivells actuals durant un període prolongat que superarà amb escreix l'horitzó de les seves compres netes d'actius", tal com recull el seu comunicat oficial.
A l'hora del tancament del mercat europeu, la divisa comunitària reculava un 1% enfront del bitllet verd fins a situar-se per sota de 1,17 dòlars
Per emfatitzar que la seva política monetària continuarà sent expansiva, el BCE també ha comunicat aquest dijous que allarga l'anomenada 'barra lliure', per la qual subministra als bancs tants diners com li demanen a un tipus fix, per a les operacions de finançament a una setmana i tres mesos "tant de temps com calgui" i almenys fins a finals de 2019.
ALTRES MERCATS
Després de les paraules del president del BCE, Mario Draghi, l'euro ha caigut davant del dòlar. A l'hora del tancament del mercat europeu, la divisa comunitària reculava un 1% enfront del bitllet verd fins situar-se per sota de 1,17 dòlars. El deute espanyol també ha patit un gran moviment. Els títols a 10 anys del deute espanyol cotitzen al mercat secundari amb alces del 0,9%, que s'han moderat lleument després de la suspensió del discurs esperat de Puigdemont.
La resta d'índexs del Vell Continent ha tancat amb pujades. Així, el CAC 40 francès ha pujat un 1,38%; l'FTSE 100 de Londres, un 1,21% i el DAX 30 alemany s'ha revalorat un 0,67%. Per la seva banda, Wall Street cotitza també amb moderats ascensos, mentre espera els resultats de tres grans empreses tecnològiques: Amazon, Microsoft i Alphabet.
En el pla macroeconòmic, aquest dijous s'ha publicat l'Enquesta de Població Activa (EPA) d'Espanya del tercer trimestre. La taxa d'atur es va reduir des del 17,22% fins al 16,38%, fet que suposa el nivell més reduït des del quart trimestre del 2008, quan es va disparar la desocupació en les albors de la crisi per a Espanya. No obstant això, encara queden 3.731.700 aturats, després de reduir aquesta xifra en 182.600 persones entre juliol i setembre i en 589.100 persones en termes interanuals.
ANÀLISI TÈCNICA
Sessió de màxima volatilitat a l'IBEX que a mitja sessió, després dels rumors d'una possible convocatòria anticipada d'eleccions a Catalunya, es disparava un 2,7% marcant màxims de la sessió als 10.422 punts. "Ens les prometíem felices davant la possibilitat que, per fi, superéssim resistències però al final no ha pogut ser", assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.
En qualsevol cas el preu ens ha confirmat, si és que quedava algun dubte encara, que la resistència hi és, en els màxims de setembre: als 10.410 punts. "El millor és que almenys les zones de control semblen clares", afegeix l'analista. En qualsevol cas estarem atents aquest divendres a la possibilitat que en espelmes setmanals l'IBEX 35 acabi saltant per sobre de la resistència clau esmentada. "Només per sobre d'aquesta deixarem la porta oberta a la possibilitat que la fase correctiva que dura ja sis mesos hagi arribat al final", conclou.